Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Theresa May står där med smulorna.

Theresa May på måndagen.Bild: Parliamentary Recording Unit
Den som ber om ett enkelt svar på en komplicerad fråga får räkna med att det uppstår förvirring. Så egentligen borde Storbritanniens uppblossande regeringskris inte komma som någon överraskning.
Folkomröstningen 2016 lämnade de folkvalda med fler frågor än svar. Visst var britterna tydliga med att de vill lämna EU. Men hur?
Diskussionerna har skapat djupa sprickor i premiärminister Theresa Mays regering. Alternativ med hård brexit, där unionsbanden klipps tvärt, har vägts mot mjukare linjer gentemot Bryssel.
I fredags tycktes May så slutligen ha enat sin ministär kring att försöka få till en mjukare variant. Efter ett möte på hennes sommarresidens Chequers utanför London uttalade regeringen målsättningen att skapa ett frihandelsområde för industri- och jordbruksvaror mellan Storbritannien och EU. Siktet sades också vara ställt på fortsatt nära handelssamarbete.
"Jag ser fram emot att det mottas positivt", sade May i en kommentar till BBC.
Men nu blev det inte så ens i hennes närmaste krets.
På måndagen stod det klart att den så kallade brexitministern David Davis gått rakt hem efter mötet och författat ett uppsägningsbrev. I detta säger han sig se den nya regeringslinjen som ogenomförbar. Enligt Davis, som lett förhandlingarna med EU, gör den att Storbritannien "som bäst har en svag förhandlingsposition". Det ser mindre och mindre troligt ut att Storbritannien faktiskt kommer att lämna tullunionen och den gemensamma marknaden. Då blir det också hårdare krav från EU om brittiska eftergifter, spår Davis.
På den senare punkten har han sannolikt rätt. Det har kommit tydliga besked från Bryssel om att den fria rörligheten inom unionen för kapital, människor, varor och tjänster hänger ihop. Storbritannien kan inte starkt begränsa vissa av dessa friheter och samtidigt förvänta sig att ha handelsfördelarna kvar.
Tidigare bostadsministern Dominic Raab tog på måndagen över ansvaret för EU-utträdesfrågorna. Men om May därmed räddade sin mjukare brexitlinje återstår ännu att se. På eftermiddagen avgick även hennes utrikesminister Boris Johnsson som är känd för sin hårdföra linje gentemot Bryssel. Enligt källor till The Guardian beskriver han Mays förslag som ett försök att "polera en bajskorv".
May tvingas nu kämpa för sin regerings överlevnad och det kan inte uteslutas att hon tvingas avgå. Men även om hon på något vis lyckas avvärja förtroendekrisen befinner hon sig alltjämt i en prekär situation. Samtidigt som det brådskar att komma vidare i förhandlingarna med EU kan britterna inte ens enas om vad de vill uppnå.
Grundproblemet är att det lovades för mycket inför folkomröstningen. Brexitförespråkarna talade om möjligheter att plocka russinen ur EU:s kaka. Då är det svårt att medge att länder som inte vill bidra till baket faktiskt får hålla till godo med smulorna de kan få.
Gå till toppen