Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I oktober tillträder Dunkers nya chef

Gunilla Lewerentz byter kommunalt arbete i Staffanstorp mot Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Gunilla Lewerentz tillträder som verksamhetschef den 5 oktober.Bild: Pressbild
Chefer har kommit och gått på Dunkers och det har varit år av instabilt läge, även helt utan verksamhetschef. En annons har legat ute gällande tjänsten som ny chef och när Gunilla Lewerentz såg den visste hon direkt att hon ville ha tjänsten.
– Det känns som en spännande verksamhet att kliva in i. Jag har länge haft ett öga på Helsingborg också, säger hon.
Den 5 oktober tillträder Gunilla Lewerentz som verksamhetschef för Dunkers kulturhus. En plats som i mångt och mycket skiljer sig från den arbetsplats hon lämnar.
Läs också Efter över ett år utan verksamhetschef på Dunkers – nu är ansökningsprocessen igång
I grunden har hon en dramapedagogutbildning men Gunilla Lewerentz har flera år bakom sig av jobb inom ledarskap och kultur. Hon har ägnat sig åt kommunalt arbete sedan 2004. Tjänsten hon lämnar i oktober är som chef på medborgarserviceförvaltningen i Staffanstorps kommun, som inkluderar bland annat kultur och fritid.
– Jag fick veta förra lördagen att de vill ha mig på posten. Jag har visioner, tankar och idéer men vill först träffa dem som redan jobbar i huset och i kommunen.
Läs också Rätt att sparka Dunkers chef anser politikerna
Gunilla Lewerentz pratar om att möta kollegorna och att sedan föra idéer och verksamheten framåt tillsammans, med respekt.
Det som kändes så lockande med att söka sig till Dunkers förklarar hon bland annat med att få vara nära verksamheten. Att kunna jobba närmare medarbetarna och se det som händer i huset.
– Jag hämtar mycket kraft i att träffa besökare, att vara där det händer och även uppleva kulturen, säger hon.
Läs också ”Riktigt allvarliga händelser” bakom Dunkerschefens avgång
Att få fördjupa sig i det som hon är mest engagerad i – kulturen – och att även kombinera det med ledarskapsrollen ser hon fram emot.
– Det känns helt fantastiskt.
Det är viktigt att värna, vårda och entusiasmera sina medarbetare menar Gunilla Lewerentz. Ledarskapet i sig är en egen gren som är viktig och som hon säger sig ta på stort allvar.
Att komma in på Dunkers kulturhus och försöka lugna den storm som blåst där, känner hon ingen oro inför.
Läs också De tar över Dunkers – men bara ett tag
– Det är viktigt att inse att man inte kan allting bäst som chef.
Gunilla Lewerentz har följt dramatiken på Dunkers genom det som media rapporterat, för att hålla sig uppdaterad. Själv använder hon ordet research. Det är ingenting som skrämmer henne, men nu vill hon skapa sig en egen bild.
– Jag vill ju vara medveten om vad jag ger mig in i. Man tar ju alltid en risk, det ska man vara medveten om. Men det finns alltid olika sanningar i det man läser. Och jag känner stort förtroende för min nya chef.
Läs också Sparkade Dunkerschefen Olof Lindqvist: ”Vill de ens att det ska vara ett kulturhus?”
Det är kulturdirektör Max Granström som sitter tillförordnad på sin post, som blir Gunilla Lewerentz nya chef. Vem som kommer att sitta på posten som kulturdirektör efter valet återstår att se.
En av de första sakerna som Gunilla Lewerentz vill göra när hon tillträder är att få träffa alla medarbetare. Blir allting sedan så bra som hon tänkt sig, är det inte omöjligt att hon lämnar hemstaden Malmö och istället flyttar till Helsingborg.
Gå till toppen