Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Min mening: Det finns stöd för billigare hyresrätter

Jonas Karlsson (S) svarar Stefan Olsson (SD) om hyresrätter.

Jag håller inte med, Stefan Olsson, när du skriver att fastighetsägarna ska sätta villkoren på marknaden. Beställare som i vårt fall Landskronahem kan ställa krav och villkor på hur beställningen ska se ut. Samtidigt så kan kommunen söka stöd för investeringarna utan att snurra in sig i de regelverk du nämner.
Det finns exempel på orter och städer som ställt dessa krav och använt investeringsstödet till att få rimliga hyror på nyproducerade hyresrätter ett exempel är Västerås.
”För ett år sedan presenterade regeringen utformningen av det statliga investeringsstöd för ökat bostadsbyggande som nu möjliggör att Mimer bygger bostäder med lägre hyror än genomsnittet. Enligt en ny överenskommelse med Hyresgästföreningen kommer normhyran att vara 1255 kr/kvm. Det innebär att 1 rok på 35 kvm kommer att kosta 4593 kr/mån och att 2 rok på 45 kvm 5658 kr/mån.
När Hyresgästföreningen i fjol tog fram ett snitt på nybyggda tvårummare var det 8500 kr/mån. De tvåor Mimer bygger nu blir nästan 3000 kr/mån billigare. För att man använder statliga investeringsstödet.
”Mycket av det som byggts de senaste åren har varit alldeles för dyrt. Därför är det viktigt att Mimer, med hjälp av det statliga investeringsstödet, nu visar att det går att bygga hyresrätter med rimliga hyror”, säger Hyresgästföreningens förhandlare Helena Nordlund.
Det går att genomföra, men Sverigedemokraterna och övriga borgerligheten i Landskrona VILL inte bygga dessa hyresrätter.
Ett annat exempel från Stockholmsförorten Tungelsta, där en privat aktör tagit initiativet.
Turbinen Bostad AB visar andra privata fastighetsägare att det är fullt möjligt att med hjälp av det statliga investeringsstödet bygga och förvalta bra hyreslägenheter till rimlig hyra i Stockholm. Förutom investeringsstödet har bolaget pressat byggkostnaderna och även använt goda tekniska lösningar som bland annat återvinner energi. Inflyttningen i Tungelsta beräknas ske under våren 2018.
Fastigheten i Tungelsta består av totalt 123 lägenheter, allt mellan 1:or och 4:or, med en månadshyra på 5 112 kr för en 1:a på 33 kvm och en 3:a på 72 kvm för drygt 8 800 kr. Detta att jämföras med andra nyproducerade hyresrätter, som i Jordbro, där månadshyran för en ny 1:a på 32 kvm hamnade på 6 769 kr, eller en 3:a på 70 kvm för 11 184 kr i månaden.
”Avtalet är positivt, ett steg i rätt riktning. Bolaget visar nu förhoppningsvis vägen för många andra, i hur man kan bygga nya hållbara bostäder för framtiden”, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.
Tittar man på dessa hyror och konstaterar att de är rimliga så når investeringsstödet RÄTT målgrupp.
Stefan Olsson kommer med uttalanden som inte stämmer. För att en hyra ska vara rimlig betyder inte att målgruppen är ekonomiskt svag.
Investeringsstödet trädde ikraft 1 januari 2017 och än så länge har Landskrona stad inte ansökt om en enda krona. Dessutom så höjde regeringen stödet från 1 maj 2018.
Ansök om stöd och bygg fler hyresrätter med rimliga hyror.
Jonas Karlsson, ombudsman Socialdemokraterna i Landskrona
Läs mer: Min mening: Populistiskt att kräva att det byggs billiga hyresrätter
Gå till toppen