Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Skolkök hade svartmögel i kylen – nu döms vite ut

Vid en inspektion i Billeshögsskolan kök upptäcktes mögel och brister i hur livsmedlen hanterades. Ett år senare dömer förvaltningsrätten ut vite på 25 000 kronor, men kostchefen ser saken som utagerad.

Bild: Linda Stolpe-Margenberg
Det var i mars förra året som Söderåsens miljöförbund, gemensam miljöförvaltning för Bjuv, Klippan, Perstorp, Svalöv och Örkelljunga kommun, genomförde en oanmäld inspektion i köket på kommunala grundskolan Billeshögsskolan i Billeberga utanför Svalöv.
Vid inspektionen hittades flera brister. I en grönsakskyl och på flera andra ställen fanns svart- och rödmögel. En återanvänd buljongförpackning användes för att förvara pulvermos och specialkost separerades inte tillräckligt noggrant från vanlig kost. I varumottagningen intill köket var det dessutom smutsigt av löv och fjädrar.
Söderåsens miljöförbund beslutade efter inspektionen om att förelägga Svalövs kommun att åtgärderna bristerna senast i maj samma år. Om det inte gjordes hotade ett vite på 25 000 kronor.
Efter att tiden för föreläggandet löpt ut genomfördes en ny inspektion i skolköket. Det konstaterades då att flera av bristerna fortfarande var kvar och miljöförbundet ansökte om att förvaltningsrätten skulle döma ut vitet.
Svalövs kommun bestred ansökan och invände att tidsramen var för snäv för att man skulle hinna utföra åtgärderna. Vid ungefär samma tid lade kommunen även ut ett pressmeddelande på sin hemsida där man förklarade att köket på Billeshögsskolan skulle renoveras under sommaren.
Ett år senare har dock förvaltningsrätten beslutat att Svalövs kommun måste betala vitet på 25 000 kronor. Rätten anser att kommunen fått tydlig information om vilka krav som gällde.
Men Ida Trahne, kostchef på Svalövs kommun, ser saken som avslutad.
– Det där är gamla nyheter för oss. Vi motsatte oss miljöförbundets beslut och 25 000 är tråkiga pengar, men det var det värt att prova.
Hon menar att tidsplanen var orealistisk från början och att man jobbar kontinuerligt med att hålla skolköken i ordning.
– Det handlar om tidsperspektiv. Saker som rostiga kakelplattor är inget man kan byta på en gång och det är svårt när man har en verksamhet igång. Man måste vänta på att den stänger innan man kan åtgärda vissa problem, säger hon och fortsätter:
– Det var tråkigt med Billeberga, men det är sådant som gör att man kan hitta ännu bättre rutiner än förut. Alla inspektioner som vi har haft sedan dess har varit gröna.
Gå till toppen