Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

49-åring häktad för dråp i Bjuv

Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna att ha dödat sin kompis och krävde att bli frisläppt. Men domaren beslutade att låsa in honom.

Bild: Johan Nilsson/TT
Åklagaren Hans Åkesson begärde att 49-åringen från Bjuv skulle häktas för mord, men vid häktningsförhandlingen lade han till ett alternativ – dråp.
Och så blev det.
Det var under natten mellan lördag och söndag som polisen och ambulans larmades till huset, strax utanför Bjuv. Och bara en halvtimme efter larmet greps den 49-årige mannen på platsen.
Misstanken var att han slagit ihjäl sin kompis som varit på besök. Och den misstanken är fortfarande lika stark nu drygt två dygn senare.
– Men det spelar ingen roll om han häktas för mord eller dråp. Resultatet blir detsamma, han sitter häktad och vi kan fortsätta utredningen, säger Hans Åkesson efter tingsrättens beslut.
Dråp och mord är i grunden samma sak, skillnaden är omständigheterna kring händelsen och att dråp är ett i sammanhanget lindrigare brott.
Polis och åklagare är förtegna kring detaljerna runt dödsfallet och det beror på två omständigheter. Först och främst vill man genomföra utredningen utan att den störs eller förstörs, men ett annat skäl är att man inte är säkra på vad som hänt.
Allt tyder på att 49-åringen var berusad på kvällen och kom i bråk med kompisen samt att det slutade med att kompisen dog. Men enligt vad HD erfar så är dödsorsaken inte klarlagd av rättsläkare ännu. Och resultatet av den rättsmedicinska undersökningen kommer att få betydelse för hur händelsen så småningom ska rubriceras.
Men i nuläget betraktas dödsfallet som dråp och den 49-årige bjuvsbon ska sitta häktad och isolerad i två veckor. Sedan ska han släppas eller häktas på nytt.
Ingen av de inblandade har något kriminellt förflutet.
Läs mer: Misstänkt mord i Bjuv under Sveriges VM-match
Gå till toppen