Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtalas för hatkommentarer på Facebook

En 60-åring från Munka-Ljungby är åtalad för hets mot folkgrupp efter hatiska inlägg på Facebook.

Det var i Facebookgruppen "Stoppa maktmissbruket" som kommentarerna skrevs i början på 2017. En privatperson anmälde 60-åringen och ärendet ligger nu hos åklagarmyndigheten i Helsingborg.
– Kommentarerna är så pass tydliga att det är uppenbart att det är hets mot folkgrupp, säger kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck.
Han är övertygad om att det blir en fällande dom.
Under förundersökningen genomförde polisen en husrannsakan i den anklagades hem. Där beslagtog de dennes mobil, surfplatta och dator. Hen erkänner att hen skrivit kommentarerna men hävdar att det inte är riktat mot en folkgrupp utan endast de personer som förekommit på filmklippet som lagts upp i gruppen.
Per-Axel Rosén Beck har arbetat med ärenden som gäller hets mot folkgrupp på nätet i två år och säger att antalet anmälningar ökade förra året.
– 2017 fick vi in 15-20 anmälningar, vilket var en kraftig ökning jämfört med 2016, och i år har vi hittills fått in 7-8 stycken, säger han.
Facebook hänvisar till amerikansk lag när det kommer till att lämna ut uppgifter. I praktiken betyder det att det krävs mer än ett misstänkt hets mot folkgrupp i Sverige för att Facebook ska lämna ut användaruppgifter till polis och åklagare.
I detta ärende är upphovspersonen öppen med sitt namn och då kan hen dömas efter svensk lagstiftning utan användaruppgifter från Facebook. Men om personen hade varit anonym hade åklagaren inte kunnat gå vidare med åtalet om inte annan bevisning fanns.
För att Facebook ska lämna ut användaruppgifter krävs hot om våld, ett dödshot, bombhot eller liknande.
Den 12 november tas ärendet upp i Helsingborg tingsrätt.
Gå till toppen