Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov kloreras

Som en följd av att pumparna stannade under onsdagsmorgonen kommer NSVA att utföra klorering av dricksvattnet i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov. Därefter ska ledningarna spolas.

Under onsdagsmorgonen drabbades NSVA av ett tekniskt fel som gjorde att boende i Västra Karup och Hov inte hade något vatten.Bild: Larsen Håkon Mosvold
Kloreringen sker under onsdagseftermiddagen och klorhalten ligger under gällande gränsvärde, 0,40 milligram per liter. Det är helt ofarligt, skriver NSVA i ett pressmeddelande, men kan göra att vattnet luktar och smakar svagt av klor. Dessutom väntas klorhalten klinga av längre ut i ledningsnätet.
– Klorering ska pågå under eftermiddagen och kvällen. Därefter spolar vi ledningarna och sen tas vattenprover, säger AnnaKarin Johansson, avdelningschef kundnära tjänster på NSVA.
Tidigt under onsdagsförmiddagen gick NSVA ut och rekommenderade boenden i Västra Karup och Hov att koka dricksvattnet. Under dagen har rekommendationen breddats till att innefatta även Rammsjö och Torekov.
– När vi hade analyserat ledningsnätet tog vi det säkra före det osäkra. Det kan vara så att vattnet gått vidare i ledningsnätet mot Torekov och Rammsjö.
Anledningen till att NSVA nu klorerar är för att de inte kan vara säkra på att vatten som varit i kontakt med luft inte innehåller bakterier.
– Vi har inte identifierat något förorenat vatten, allting vi gör är försiktighetsåtgärder. Luft in i ledningarna leder till kokningsrekommendationen. Och när vattnet kommer tillbaka till ledningarna behöver vi klorera.
Vad som orsakat det tekniska felet som gjorde att pumparna stannade vet man ännu inte på NSVA.
– Den utredningen kommer vi göra närkrisen är över. Just nu fokuserar vi på att lösa detta. Vattnet är igång hos alla, men man får koka det nu några dagar tills vi kommit till rätta med alla åtgärder.
Under hur många dagar kommer kokningsrekommendationen att gälla?
– Tills vi har två godkända vattenprover. När det blir vet vi inte. Jag tror inte att man ska räkna med att vi släpper kokningsrekommendationen innan helgen.
När vattnet kommer tillbaka efter det att ledningsnätet har varit tomt finns risk för missfärgningar.
– Detta är ofarligt. Man kan spola kallt vatten i kranen för att få bort missfärgningarna. Spola med försiktighet, tänk på att vi har ont om vatten, säger AnnaKarin Johansson.
Sedan tidigare är det bestämt att NSVA:s personal kommer att finnas på plats i Båstad på söndag. Den som har frågor hittar dem i kommunens monter i tennisgallerian.
Läs alla artiklar om: Vattenproblem i Båstads kommun
Gå till toppen