Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Min mening: Tre timmar om dagen är bäst för barnen

Därför är det bättre, skriver en förskollärare.

Jag arbetar som förskollärare i Landskrona och har gjort detta i 30 år. Jag är mycket stolt över mitt yrke och för att få ha äran att få ta hand om era små entreprenörer.
Läste en artikel i Landskrona Posten härom dagen och tänkte att jag gärna vill ge min syn på saken .
Den handlar om missnöjda föräldrar vars barn "bara får tre timmar om dagen" istället för fem timmar tre dagar i veckan.
Tre timmar fem dagar i veckan anser jag som pedagog är jättebra. Denna frågan har ältats om och om igen och man har fått många frågor, påhopp och annat. Tänk istället såhär.
Barnen är med på allt. Det är grupper, gymnastik,utfärder, pyssel, social kompetens, de hittar sina sina kompisar på ett naturligare vis eftersom gruppkonstellationer inte alltid är de lättaste att komma in i. Absolut min uppgift som förskollärare är att se till att varje barn tillgodoses i sin vardag hos oss men barnet växer av att själv klara, våga och få vara med på ett sätt som faller mer naturligt med kontinuerlig närvaro.
Tänker såhär: Om vi erbjuder tre dagar i veckan och plötsligt inser man ”oj, avdelningen skall gå på gymnastik etc”, hur känner barnet sej då? Vi skall kanske baka, gå till just den däääär roliga lekplatsen etc. Nä just det, då är ju ditt barn ledigt. Hur känner man sej som barnet då när bästa kompisen som jämt är på förskolan får göra alla dessa roliga saker som då man själv missar två dagar i veckan p g a av att man har en annan tid.
Dagarna går ju inte bara som förälder att byta från vecka till vecka eftersom det krävs en god planering av oss pedagoger där vi vet den totala närvaron, vi skall kanske beställa buss etc och behöver såklart då veta antalet barn som skall åka med.
Hela vardagen och veckorna är lättare för oss när vi vet att alla barnen är på plats och vår planering faller oftast på detta vis mycket väl ut. Alla barnen får vara med, inget barn behöver stressa sej till att hinna med allt vilket det oftast inte fungerar när de bara har tre dagar i veckan. Vi följer en läroplan och just på vår förskola är vi mycket nöjda med tre timmar varje dag och att barnen har en kontinuitet och hinner med på ett naturligt sätt.
Har absolut föräldrar som reagerat även hos oss och som önskat tre dagar, men efter vi bett dem testa detta innan ev byte av förskola så har de kommit tillbaka och talat om vikten av vad det gjort för deras barn och 98 % har varit mycket nöjda med resultatet.
Vad gäller artikeln ang Häljarp så påtalas det om vaken tid, att barnen sover mindre nu eller inte sover alls. Ja absolut men det är deras barn ja, det kommer alltid nya små gryn och hur skall man då som rektor göra? Skall man bryta upp igen då och göra nya förhållningssätt till dessa familjerna. Nä detta blir såklart väldigt bökigt. Vi vill ge barnen nya utmaningar, vi vill tillgodose på bästa möjliga vis, inte bara jobba med dem en kort stund fram till lunch för att de sedermera skall sova bort resterande av sin tid på dagen för när de vaknar så vips är det tid att gå hem. Bättre att arbeta med barnen dess mest aktiva tid under förmiddagen varje dag och vara ifatt både det ena och det andra.
Det påtalas om ingen lunch, att sammanhållningen, den sociala biten etc inte blir till belåtenhet och att barnet ”missar” viktiga bitar. Dessa bitar ser vi såklart till att barnen erhåller på ett annat vis.
Att vara på sin förskola klockan 08.00 är en bra förberedelse både för barnet och för föräldern eftersom tiden går fort och det kommer en obligatorisk skolgång en dag. Där kan man inte tänka att vi kommer lite senare det gör ändå ingenting, så med dessa tiderna lägger man redan här en god grund och man är inne i rullorna.
Det anses i artikeln att det ”är hemskt” att behöva väcka sitt barn, slänga i den en macka och stressa iväg, låter inte mysigt alls. Att väcka sitt barn är väl aldrig roligt och jag kan lova med all säkerhet att det blir inte lättare med åren. Man får gå upp en stund tidigare göra morgonsituationen så behaglig så den passar alla.
Med en ny liten go familjemedlem ja då ändras ju såklart det mesta, man får tänka om, göra om och göra så rätt det bara går .Dessa ”problem” med lämning och hämtningstider lär bestå eftersom antingen har man barn som skall till förskolan eller så ska de till skolan.
Den allmänna förskolan, de tre gratis timmarna är frivilliga och anser man att tiden faktiskt inte räcker till då kan man ju vissa dagar välja att gå till vår fina öppna förskola här i Häljarp. På min småbarnstid var jag där två dagar i veckan med mina pojkar och både jag och dom fick vårt lystmäte tillgodosett på ett mycket bra vis. På detta vis vidgar man både barnets och ens egen umgängeskrets och hittar ibland många nya vägar.
I artikeln skrives det att det är väl inga problem att komma senare än 09.00 när det erbjuds tre dagar, det är inte hela världen. Men tänk att ni kommer 09.30, leker fram till lunch 11.15,detta blir sammanlagt 1,45 minuter. Sen äter vi om inte barnet är för trött och somnar. Går det som det ska, äter vi och sen är det dags att gå och sova och för att sedermera vakna till att föräldern kommer och hämtar. Vad är då det viktiga med kompisarna, och andra viktiga bitar, glömmer vi något här?
I min värld som förälder vill jag ju tänka att det pedagogiska arbetet med barnen ändå måste komma före en lunch på förskolan.Och som skrivet innan en lunch med sin förälder och ett syskon måste väl i de flesta lägen väga ganska högt.
Förskolan är ett komplement till hemmet och er och mej själv som förälder går aldrig på något vis att ersättas. Gör en mysig stund utav när det minsta barnet vilar, släpp alla måsten de finns kvar. Men ta vara på era barn, de går aldrig i repris.
Marie Strömblad, stolt förskollärare som gillar mitt jobb.
Läs mer: Föräldrar i protest mot kortare dagar på förskolan
Gå till toppen