Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Gryningspyromanen kan dömas till fängelse

Bild från en tidigare rättegång mot den så kallade gryningspyromanen. Arkivbild.Bild: Drago Prvulovic/TT
Den så kallade gryningspyromanen lider inte av en allvarlig psykisk störning, visar den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av mannen. Därmed kan han dömas till fängelse för den brand i Köping som han åtalats för.
Mannen har åtalats för två fall av mordbrand alternativt försök till mordbrand. Förutom branden vid socialförvaltningens kontor i Köping gäller det en anlagd brand i en äldre träbyggnad i Arboga 2017.
Västmanlands tingsrätt har funnit bevisningen övertygande gällande Köpingsbranden, men ännu inte preciserat sig om Arbogafallet. Förhandlingen återupptas preliminärt på måndag.
Den åtalade har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.
Gå till toppen