Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Jenny Wilson, Thåström och "First Aid Kit" sjöng igång konsertsommaren på Sofiero

Det var extremt trevligt på gräsmattan framför scenen en halvtimme innan allt drog i gång på Sofiero under torsdagen.

Jenny Wilson startade färgglatt som första artist vid årets första sommarkonsert på Sofiero.Bild: Sven-Erik Svensson
Bra väder, ingen stress, gott om plats, bra mat, läskande dryck, goda vänner och förväntan i luften. Årets första Sofiero-konsert kunde nog inte fått en bättre start. En halvtimme innan första artisten, Jenny Wilson, skulle gå på scenen, är stämningen på gräsplanen framför scenen minst sagt trevlig. En blandning av härlig sommarkänsla, nostalgi och spänning.
– Det är väldigt mycket typiskt sommar att gå hit på konsert. Vi har gjort det i många år. När jag var 15 så plankade man in men nu är man medelålders så då får man betala för sig, säger Hanna Gamdrup.
Pernilla Stjärnström, Michael Nilsson, Joacim Gamdrup och Hanna Gamdrup är alla veteraner när det gäller Sofiero-konserter. Det hör sommaren till, menar de.Bild: Sven-Erik Svensson
Tillsammans med resten av gänget, Pernilla Stjärnström, Michael Nilsson och Joacim Gamdrup har de genom åren sett en rad artister. Roxette, Timbuktu och Robyn för att nämna några.
Och det är kombinationen av sommar, platsen och artisterna som gör att de återkommer hela tiden. I kväll ser de fram emot Thåström men är samtidigt lite oroliga för vad han ska ta sig för på scenen. Nostalgi är nämligen också en ingrediens som gärna får vara med vid konserterna.
– Vi är väl lite rädda att han bara ska köra nytt, för oss är Thåström mycket nostalgi från tonåren, säger Hanna Gamdrup.
Systrarna Lisa Svensson och Maja Svensson hade tagit sig från Norrköping respektive Lund för att se konserten på Sofiero.Bild: Sven-Erik Svensson
Längst fram, tryckta mot scenkanten, står systrarna Lisa Svensson och Maja Svensson. De gick direkt dit när entrén öppnade. Bra platser är viktigt.
– Man vill se bra och höra bra, säger Maja Svensson.
För dem är det Thåström som är huvudsaken men att få ”First Aid Kit” på köpet är inget de direkt sörjer över – om man säger så.
Erik Hall och Erika Backe gillar Thåström. Så mycket att de en gång blev bjudna på öl av honom.Bild: Sven-Erik Svensson
Bredvid dem står ytterligare ett par riktiga Thåström-fan. Erik Hall och Erica Backe. De ställde sig i kön utanför Sofiero vid 13-tiden i dag och fick därmed också kanonplatser precis vid scenkanten. Erica Backe har en skinnpaj med Thåströms autograf på ryggen och en textrad från en av hans sånger tatuerad på handleden.
– Jag gillar musiken, texterna, allt och det har jag gjort sedan jag var sju, åtta år, säger hon.
I dag är hon 25 och tillsammans med Erik Hall ska de efter konserten ge sig ut på en Europasemester, delvis i Thåströms spår.
– Vi ska till Berlin och då får vi väl åka till Hansa Tonstudio där han spelade in senaste plattan "Centralmassivet", säger Erik Hall.
Jan Dahlberg och Gunn Wulff från Ängelholm njöt i solens sista strålar i väntan på att konserten skulle starta.Bild: Sven-Erik Svensson
Några meter bakom dem, en bit in på gräsmattan, sittande i två plaststolar, finns ytterligare ett musikintresserat par men mer än dubbelt så gamla än de två vid scenen. Det är Jan Dahlberg och Gunn Wulff från Ängelholm som sitter och myser med Festis i handen och solglasögon på.
De uppskattar hela stämningen kring konserterna och har varit på flera de senaste åren. Och de har dessutom redan biljetter till nästa, med Lars Winnerbäck, nästa vecka.
– Något måste man ju göra som pensionär, säger Jan Dahlberg.
Han skämtar lite för det handlar också om ett genuint musikintresse från bådas sida. Jan Dahlberg ser mest fram emot Thåströms konsert medan Gunn Wulff bättre gillar First Aid Kit.
– De är så mysiga och har så bra röster och de är verkligen jätteduktiga, säger Gunn Wulff.
Viktor Rahmqvist och Emelie Rahmqvist började sitt konsertbesök i lugn och ro nästan längst bak av alla. Men sedan jobbade de sig framåt.Bild: Sven-Erik Svensson
Nästan så långt bak på gräsmattan man kan komma, så långt från superfansen vid scenkanten som möjligt, sitter Viktor Rahmqvist och Emelie Rahmqvist och mumsar på var sin falafel. De ser oerhört avslappnade ut och det visar sig att de är tillfälligt barnfria då generationen över dem gått in som barnvakter för en kväll.
Men att de placerat sig långt bak är inget ställningstagande.
– Vi ska bara äta och sedan ska vi framåt, säger Viktor Rahmqvist.
– Vi ska bara få upp blodsockret, säger Emelie Rahmqvist.
Och de vet nog vad de gör. De har nämligen sett Thåström tidigare, just på Sofiero. Den gången regnade det men det blev ändå en fantastisk konsert, enligt Viktor Rahmqvist.
– Det blev en sådan skön stämning så vi får väl hoppas att det börjar regna i dag också, säger han med ett leende.
Så blev det inte. Istället blev det en fantastisk sommarkväll med flera timmars musik på Sofiero. Och det funkade nog för Viktor Rahmqvist det också...
Många kom för att se hyllade duon First Aid Kit.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen