Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Långa fängelsestraff för ungt par – köpte 61 varor på Blocket utan att betala

En 25-åring kvinna och en 28-årig man har lyckats lura 61 Blocketförsäljare på allt från klockor och bilar till hårförlängning genom att fiffla med banköverföringar. Ofta hade paret med sig sina små barn vid bedrägerierna. De döms nu båda till långa fängelsestraff.

Det blir långa fängelsestraff för de två bedragarna. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Mellan oktober 2017 och februari 2018 stämde paret eller någon av dem möte med 61 olika personer som lagt upp annonser på Blocket. Oftast träffades de hemma hos försäljaren och inte sällan hade paret sina tre små barn med sig. Efter att ha förhandlat om priset kopplade de upp sig till kvinnans bankkonto och gjorde en banköverföring till säljaren. De visade att överföringen var godkänd av banken, men inte att den skulle göras först några dagar senare.
Paret kunde sedan i lugn och ro gå hem med varorna och stoppa överföringen. När banken stoppade kvinnans konto började de använda andra konton.
Köpen handlar bland annat om 30 mobiltelefoner, 5 datorer, 11 bilar, en hårförlängning, en soffa och ett antal smycken och klockor. Sammanlagt handlar det om stora belopp. En BMW för 150 000 och en Rolexklocka för 50 000 finns med bland köpen. Ett par av bilarna har förts utomlands.
I början av bedrägeriserien kunde försäljarna ge polisen de misstänktas namn, men de greps inte då. Först när en av de bedragna säljarna blev arg och gillrade en fälla stoppades paret. Han la ut en falsk annons på en klocka och grep själv kvinnan när hon kom för att köpa den, den 7 februari. Han tillkallade sedan polis. Samma dag greps också den misstänkte mannen och de har båda suttit häktade sedan dess.
Eftersom bedrägerierna anses har skett systematiskt, planerat och hänsynslöst dömer tingsrätten 25- och 28-åringen för grovt bedrägeri. Kvinnan döms till 2 år och 6 månaders fängelse. Mannen, som också misstänks för narkotikabrott, får 3 års fängelse. Förutom fängelse döms båda också till att betala nästan 800 000 kronor i skadestånd.
Gå till toppen