Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Regeringen vill se allmän prostatakontroll

Regeringen vill se en allmän screening av män för att upptäcka prostatacancer. I väntan på att bättre test utvecklas ska nu organisationen runt om de nuvarande testerna stärkas. "Vi vill se screening för prostatacancer liksom vi har det för bröstcancer", lovar socialminister Annika Strandhäll (S).

Landets cancercentrum får mer pengar för att bättre kunna genomföra PSA-test. Arkivbild.Bild: Dan Hansson / SvD / TT
Patientorganisationer har länge efterfrågat en allmän kontroll av män för prostatacancer, men stött på motstånd från medicinska experter som pekat på svagheter med det test som i dag används, PSA. Nu meddelar regeringen att den vill se en framtida screening, så snart det finns en tillräckligt bra metod som stödjs av forskning.
"Vi vill se screening för prostatacancer liksom vi har det för bröstcancer. Så fort det finns tillräckligt bra metoder på plats. Det handlar om att rädda liv", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i ett mejl till TT.
Som ett steg på vägen mot ett program för allmän screening har regeringen nu beslutat om att ge landets cancercentrum extra anslag om 8,4 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att skapa en bättre fungerande organisation för de tester som nu finns och ge bättre information om dessa till berörda.
"Det ska bli enklare att få information och att komma till testning för dem som behöver det. Dessutom vill vi se mer jämlikhet över landet", skriver ministern apropå vad pengarna ska göra för skillnad.
Region Skåne beslutade i juni som första landsting i landet att erbjuda alla män i regionen mellan 50 och 70 år, att ta PSA-test.
"Jag är mycket positiv till den skånska modellen där alla som vill får testa sig. Det ser vi gärna på fler ställen, men det är i det här läget upp till respektive landsting", skriver Annika Strandhäll.
PSA-testet har av medicinska experter setts som alltför oprecist och osäkert för att det ska vara värt att införa en allmän screening där testet används.
Läs mer: 1. Klart att du ska testa prostatan ... men vad får du egentligen veta?
Läs mer: 2. Hjälp, mitt PSA-värde är för högt! Vad betyder det – och vad händer nu?
Fakta

Prostata-tester och screening

Februari 2018 säger Socialstyrelsen nej till allmän screening av män med hjälp av PSA-test. Skälet är att nyttan med screening med PSA-prov inte bedöms överväga de negativa effekterna på befolkningsnivå.

Den 27 juni 2018 beslutar Region Skåne att erbjuda män mellan 50 och 70 år ett PSA-prov. Dock skickas inga kallelser.

Ett nytt sätt att testa prostata är under utveckling i Stockholm, det så kallade "STHLM3".

PSA betyder prostataspecifikt antigen. Det är ett ämne som produceras i prostatakörteln och utsöndras i sädesvätskan.

Ett förhöjt PSA-värde i blodprov kan bero på prostatacancer eller någon annan sjukdom i prostatakörteln, som inflammation.

Källa: Vårdguiden 1177, Socialstyrelsen

Gå till toppen