Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordmånga får indraget studiestöd på grund av skolk

Aldrig förr har så många gymnasieelever fått indraget studiestöd på grund av skolk. Det skiljer stort mellan de skånska kommunerna, och högst ligger Åstorp.

Bild: Erik Svensson
– Vi ser en stor ökning av andelen med indragna studiebidrag i gruppen utländska medborgare. Det har även fått genomslag på den totala andelen, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos Centrala Studiestödsnämnden, CSN.
Det senaste läsåret var det 8,5 procent av alla elever - en ökning från förra året och året dessförinnan.
I Skåne ligger Åstorp klart högst med en fjärdedel av alla elever som skolkat sig till indraget studiestöd. Lägst ligger Bjuv och Perstorp med noll fall.
Enligt CSN:s riktlinjer räcker det med några få lektioners skolk i månaden för att det ska anmälas. Men varje enskild skola gör bedömningen. Därför förklaras skillnader mellan kommuner inte bara av den faktiska frånvaron, utan också varierande anmälningsbenägenhet. I små kommuner med få elever, varierar siffrorna också mer när enstaka fall får större genomslag.
I Landskrona har 17,5 procent av eleverna fått indraget studiestöd under läsåret. Det är långt över genomsnittet i Sverige men ändå en minskning jämfört med året före. Enligt Mia Pontén Karlberg, biträdande rektor på Öresundsgymnasiet, har skolan jobbat mycket med närvaro det senaste året.
– Varje morgon ringer vi alla de elever som inte har kommit till skolan och som inte har sjukanmält sig. Vi jobbar mycket med stöd och samtal, säger hon.
Arbetet har fått effekt. Den genomsnittliga närvaron på lektionerna har gått upp. Om en elev är borta vid fyra tillfällen utan några specifika skäl, anmäls detta till CSN efter ett samtal med eleven.
2012 skärptes kraven för att få studiebidrag, och sedan dess har andelen elever med indragna studiebidrag gått uppåt. Andreas Dahlkvist kan inte svara på om indraget studiestöd får elever att gå mer till skolan.
– För oss är det heller inte det viktiga att det ska fungera som ett påtryckningsmedel eller straff. Det är helt andra saker som får elever att gå i skolan, säger han.
Fakta

Så många får indraget studiestöd

Så stor andel av eleverna på kommunens gymnasieskolor fick indraget studiestöd under läsåret 2017/2018

Burlöv 10,9 procent

Båstad 8,3 procent

Eslöv 7,9 procent

Helsingborg 10 procent

Höganäs 1,8 procent

Klippan 11,1 procent

Kävlinge 15,9 procent

Landskrona 17,5 procent

Lund 4,3 procent

Malmö 14,7 procent

Staffanstorp 3,5 procent

Svalöv 3,7 procent

Svedala 10,2 procent

Trelleborg 9 procent

Vellinge 2,4 procent

Åstorp 25 procent

Ängelholm 0,7 procent

Örkelljunga 19,4 procent

I Bjuv och Perstorp har inga elever fått indraget studiestöd.

Genomsnitt i Skåne 9,2 procent

Genomsnitt i Sverige 8,5 procent

Gå till toppen