Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Socialministern: ”Alla berörda delar av vården måste anpassa sig”

– Alla berörda delar av vården måste anpassa sig till ett läge där man kan hantera ökningen av hot och våld,
Det säger socialminister Annika Strandhäll i en kommentar till Läkarförbundets nya siffror.

VISBY 20180704Socialminister Annika Strandhäll (S) intervjuas av TT under Socialdemokraternas dag.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060Bild: Henrik Montgomery/TT
Regeringen ser enligt Annika Strandhäll mycket allvarligt på hot och våld mot vårdpersonal.
– Det var därför vi tillsatte "blåljusutredningen", som tittat på bland annat straffskärpningar och ökad trygghet, säger hon.
Läs mer: Läkarförbundet kräver åtgärder för att få stopp på våld mot läkare
Regeringens ambition är enligt socialministern att lägga ett lagförslag under hösten med sikte på att få en ny skarpare lagstiftning på plats så snart som möjligt.
– Blåljusutredningen föreslår i ett första förslag att domstolarna ska se särskilt allvarligt på fall där någon angripits med hot eller våld på grund av sin yrkesutövning, säger Annika Strandhäll.
Hon slår fast att det praktiska ansvaret för att skydda personalen är en arbetsgivarfråga.
– Varje landsting måste göra allt man kan för att läkare och annan vårdpersonal ska kunna göra sitt jobb utan att behöva känna otrygghet.
– Här tror jag de flesta kan göra mer, säger Annika Strandhäll.
Hon refererar till ett rundabordssamtal som hållits mellan polisen, socialministern, och justitie-- och inrikesminister Morgan Johansson samt företrädare för arbetsgivare och anställda i vården.
Det konstaterades där, enligt Annika Strandhäll, att hotbilden mot vårdpersonal i stor utsträckning är en arbetsmiljöfråga.
– Alla berörda delar av vården måste anpassa sig till ett läge där man kan hantera ökningen av hot och våld, säger hon.
– Bland annat handlar det om fysiskt skydd i form av till exempel förstärkt glas, larmknappar och slussar som behöver ses över i vården. Det är en fråga som varje landsting måste hantera och säkerställa utifrån behovet.
– Mitt och regeringens besked till vårdens personal är tydligt; ni har rätt att känna trygghet och säkerhet på jobbet, säger Annika Strandhäll.
Enligt regeringens planer ska blåljusutredningen i september lämna ytterligare förslag på skydd för blåljuspersonal.
Läs alla artiklar om: Misshandlad psykiater
Gå till toppen