Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Traktorentusiasten Tor Lasson öppnade museum

Entreprenören och traktorentusiasten Tor Lasson har avlidit i sitt hem i Ystad, 74 år gammal. Tor efterlämnar sin hustru sedan över 50 år, Britt-Marie, dottern Sophie och sönerna Torbjörn, Torleif och Torsten med familjer inklusive ett stort antal barnbarn.

Tor Lasson med barnbarnet Ossian Tranborg på Traktorängens museum utanför Ystad.
Tor växte upp på en bondgård i Södra Lindved invid Börringesjön. Gården ligger där vägen tar slut ''utom räckhåll för fjärdingsmannen" vilket nog har präglat Tors frihetssinne och distans till myndighetspersoner och "byråkrater". Tor startade tidigt med sin bror Dag företaget Maskingården i Svedala verksamt inom handel och service av verkstadssmaskiner. Han kom under den tiden i kontakt med företag i Tjeckien, ett land som kom att ha stor betydelse för honom i fortsättningen.
I Tjeckien drev Tor tillsammans med lokala partners hotell, tillverkning av byggprodukter och även en stor konstsnöfabrik. Genom sina många besök i landet blev Tjeckien något av ett andra hemland för honom och han lärde sig också att tala tjeckiska flytande.
Tors stora engagemang för företagsamhet medförde att han blev en uppskattad partner och styrelseledamot i åtskilliga företag i södra Skåne.
I sitt eget företag tog han hand om arbetslösa och ibland vilsna ungdomar och gav dem en kick genom att de fick lösa tekniska problem på egen hand. Han grundade vidare organisationen Aktiv Senior för att tillvarata kunskapen hos äldre arbetskraft.
Tor var en aktiv Rotaryan, först i hemklubben i Svedala och senare i den av honom grundade klubben Svedala-Sturup. Han höll många föredrag där vi bland annat skrattat åt Tor i basker citerande Piraten.
Tor var i början av 2000-talet Guvernör för Rotary-distriktet Södra Sverige vilket gav honom och Britt-Marie möjlighet att internationellt representera sitt distrikt och att besöka Rotaryaner över hela världen.
Tor och hans stora familj har under lång tid varit bosatta i Börringetrakten med Svedala som en utpost. Det väckte därför uppmärksamhet när han för en del år sedan valde att flytta ända till Ystad. I Sandskogen strax utanför Ystad skapade Tor Traktorängens museum där han engagerat och humoristiskt visade upp alla sina traktorer, bjöd generöst på tjeckiskt öl, och berättade om hur traktorn omvandlat det skånska – och svenska – jordbruket.
Tor har alltid varit en klippa som fullt ut ställt upp för de sina och alla sina vänner. Inget var honom omöjligt när han ibland okonventionellt och alltid med mycket humor tog sin an svårigheter – endast sin egen sjukdom klarade han inte av.
Nils Magnus Lilja
lngwor Holmqvist
Mats Lilja-Ambuhm
Kusiner
Gå till toppen