Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antihjältar: Tony Montana

Med sina ballar och sitt ord byggde han ett helt drogimperium i Miami. Al Pacinos ikoniska roll i filmen "Scarface" (1983) gjorde Tony Montana till populärkulturens mest inflytelserika gangster.

"Say hello to my little friend!" hälsar Tony Montana om du kommer på oväntat besök. Pressbild.Bild: Universal Pictures
Brian De Palmas film om den fattige kubanske migranten Antonio Montanas uppgång och fall är en kultklassiker. "Scarface" är också den tveklöst mest betydelsefulla filmreferensen inom hiphop. Brad Terrence Jordan från kollektivet Geto Boys tog Scarface som artistnamn som en hyllning till rollfiguren, Biggie Smalls citerade flera av filmens läxor i langarmanualen "The ten crack commandments" och Atlantarapparen Future nämner "Tony Montana" 40 gånger på låten med samma namn, där han rappar om att köpa en tiger precis som Tony gjorde efter att ha blivit stenrik på kokainhandel.
Tony Montanas skryt har också blivit legendariskt. I Harmony Korines dekadenta "Spring breakers" (2012) försöker gangsterrapparen Alien (James Franco) imponera på collegetjejerna Candy och Brit genom att visa sitt hem fullt med vapen och dyra parfymer. Stoltast verkar han vara över att "Scarface" visas på alla skärmar: "SCARFACE ON REPEAT. Constant, y'all!". …
Ironiskt nog sågades "Scarface" av kritiker när den hade premiär 1983. Sedan dess har dock Tony Montana blivit en frälsarfigur för mannen på gatan, en symbol för att "världen är din" trots att den amerikanska drömmen om ett land fullt av möjligheter och klassresor är förljugen.
– Han gör egentligen fel, men publiken hejar på honom eftersom han kom från ingenting och tog sig till toppen. Jag tror att det är därför många inom hiphop attraheras av hans rollfigur, säger André 3000 från gruppen Outkast i dokumentären "Def Jam presents: Scarface: Origins of a hiphop classic".
Trots att han mördar sig till toppen av Miamis kriminella pyramid framhåller många fans att Tony har en moralisk kod. Att aldrig gå emot sitt ord eller vara illojal. Det är regler som han bryter mot först när kokainet tar överhanden. Men som Tony själv förklarar: "Jag säger alltid sanningen, även när jag ljuger".
Fakta

Antihjältar

En antihjälte står i centrum för en roman eller en film, saknar klassiska hjältedrag, men väcker ändå sympati eller identifikation hos läsaren eller publiken. Antihjältar kan vara skurkaktiga, korkade, övermodiga, fåfänga, opålitliga eller bara så vardagliga att de smälter in i väggen. Nationalencyklopedin listar Soldaten Svejk som en typisk antihjälte, medan Wikipedia nämner Rikard III och Homer Simpson som två exempel.

Wikipedia listar också olika typer av antihjältar: outsidern, den misslyckade hjälten, vigilanten (hämnaren), den utvecklande hjälten, vardagspersonen och skurken.

Gå till toppen