Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antihjältar: Tony Montana

Med sina ballar och sitt ord byggde han ett helt drogimperium i Miami. Al Pacinos ikoniska roll i filmen "Scarface" (1983) gjorde Tony Montana till populärkulturens mest inflytelserika gangster.

"Say hello to my little friend!" hälsar Tony Montana om du kommer på oväntat besök. Pressbild.Bild: Universal Pictures
Brian De Palmas film om den fattige kubanske migranten Antonio Montanas uppgång och fall är en kultklassiker. "Scarface" är också den tveklöst mest betydelsefulla filmreferensen inom hiphop. Brad Terrence Jordan från kollektivet Geto Boys tog Scarface som artistnamn som en hyllning till rollfiguren, Biggie Smalls citerade flera av filmens läxor i langarmanualen "The ten crack commandments" och Atlantarapparen Future nämner "Tony Montana" 40 gånger på låten med samma namn, där han rappar om att köpa en tiger precis som Tony gjorde efter att ha blivit stenrik på kokainhandel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen