Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Här möts min cancersjuka fru av kaos, det gör inte min katt på djursjukhuset

Folk ligger i korridorer och jämrar sig och skriker – allt känns som ett fältsjukhus i något krisdrabbat land. Jag tänker: Är detta Sverige 2018, är detta välfärd, omsorg, eller över huvud taget mänskligt. Det skriver Mats Almlund.Bild: Sven-Erik Svensson
Min fru har cancer i ett allvarligt skede och har fått cellgiftsbehandlingar i flera omgångar sedan 2016. Hon mår från och till hyfsat men väldigt dåligt för tillfället. Varenda gång hon mår sämre är det akuten på Helsingborgs lasarett som gäller. Och varje gång är det kaos där med väntetid på 8 till 12 timmar för att träffa en läkare som sedan gör allt för att undvika inläggning på en avdelning. Orsaken till detta är att det inte finns någon plats.
En handfull människor står bakom datorskärmar och flyttar runt människor, så kallade koordinatörer, ingen kommer och pratar med oss och timmarna bara går. Det finns inte ens en kaffemaskin som fungerar och godisautomaten är inte att lita på.
Folk ligger i korridorer och jämrar sig och skriker – allt känns som ett fältsjukhus i något krisdrabbat land. Jag tänker: Är detta Sverige 2018, är detta välfärd, omsorg, eller över huvud taget mänskligt?
Jag gör reflektionen när jag åker in med vår katt till djursjukhuset i Helsingborg, man bjuder på kaffe, teven står på, personal kommer fram, frågar hur det är och hjälper till hela tiden. Jag tänker: Detta är inte samma land där djur får bättre behandling än människor.
Men kära politiker, så är det idag i Helsingborg och jag är säker på att det är ungefär likadant på många andra akutmottagningar i Sverige – detta är 2018. Sluta och prata om EU eller inte EU och lova inte en massa nya reformer när inte ens den mest basala välfärden fungerar längre.
Och mitt i allt detta står jag som make till min cancersjuka fru och mår också allt sämre, naturligtvis av att min fru är sjuk men lika mycket av avsaknad av respekt och en usel akutvård som gör att vi bryts ner psykiskt och fysiskt. Vi gör människor sjukare i dagens samhälle.
Så ni politiker: Lova inte guld och gröna skogar inför valet – få istället de funktioner som finns i dagens samhälle att fungera.

Mats Almlund

anhörig till cancersjuk
Gå till toppen