Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon startade kiosken på Skäret som elvaåring: "Strunta i vad andra tycker"

I tre år har hon drivit "Lilla Skäret kiosken". 14-åriga Jackie Schumacher från Viken får ofta höra att hon är företagsam.

Med hjälp av mamma ställer Jackie Schumacher upp den lilla kiosken på Skäret.Bild: Göran Stenberg
Varje dag, torsdag till söndag, ställer 14-åriga Jackie Schumacher upp det lilla bordet och parasollet i hamnen på Skäret. Godis, läskburkar, chips och annat gott läggs upp fint och skyltarna med texten "Lilla Skäret kiosken" sätts upp.
Sedan hon var elva år driver hon kiosken några veckor under sommaren, medan familjen bor i sommarhuset i området.
– Jag gick en kurs, hos Höganäs kommun, i hur man driver en kiosk och jag tyckte det verkade roligt. Som elvaåring gick det heller inte att hitta något sommarjobb så jag bestämde mig för att starta eget, säger Jackie Schumacher, som till vardags bor i Viken.
Lilla Skäret kiosken säljer allt från godis till läsk och chips. "Mest populärt är sura nappar och dricka", säger Jackie Schumacher.Bild: Göran Stenberg
Någon liknande kiosk finns inte i närheten och Jackie Schumacher berättar att hennes initiativ är uppskattat bland hamnbesökarna.
– Jag har en del stamkunder som brukar komma och som känner igen mig. Det roligaste med yrket är att man får träffa mycket människor och lära känna många. Jag är rätt blyg egentligen men här blir jag som en annan person och vågar prata med folk, säger hon.
– Jag har fått många positiva reaktioner och det är många tycker att jag är företagsam, vilket är roligt att höra, fortsätter hon.
Efter några år på Skäret känner hon igen de flesta kunderna. Ola Lindqvist med sonen Otto passar på att handla lite godis.Bild: Göran Stenberg
Hon öppnade upp förra veckan och håller på till sista helgen i juli. Än så länge har försäljningen gått bra. Det slutliga målet är att tjäna ihop till en moped.
– Jag vill ha antingen en vespa eller en Honda Zoomer. Jag hoppas att jag snart fått ihop till det, säger Jackie Schumacher.
Mellan 13-17 har hon öppet och ibland kan det bli en hel del väntan.
– Då sitter en kompis och håller mig sällskap. Men det är inte så farligt långdraget. Det tuffaste med detta jobb är när det kommer kunder som är sura eller vill klaga. Det är tråkigt, säger hon.
Efter tre års arbete i kiosken hoppas Jackie Schumacher snart kunna köpa en moped. Helst ska det vara en vespa eller en Honda Zoomer.Bild: Göran Stenberg
Hur många år till Jackie Schumacher ska fortsätta driva sin kiosk vet hon inte men får hon välja finns det ett annat drömsommarjobb.
– Jag gör detta tills jag hittar ett annat sommarjobb kanske. Det skulle vara roligt att jobba på Flickorna Lundgren men då måste man vara 16-18 år. Så senare kanske jag får det, säger hon.
Vem ska ta över kiosken i hamnen då?
– Vet inte. Jag får hitta någon ny då, säger hon.
Har du något tips till andra unga som vill göra samma sak som du?
– Ja, att bara våga göra det man vill och strunta i vad andra tycker. Man kan verkligen göra allt man vill, säger Jackie Schumacher.
Fakta

Jackie Schumacher

Ålder: 14, ska till hösten börja åttonde klass på Brunnby skola.

Familj: Mamma, pappa och hunden Ruffe.

Intressen: Umgås med vänner och träna crossfit i Höganäs.

Drömyrke: Bli journalist eller arbeta inom filmbranschen.

Gå till toppen