Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Massajer tog med barn på skogspromenad

Sven Zetterlund och Linda Rasmussen i Hjärnarp lägger ner mycket kraft på att fler massajer i Kenya ska få chans att gå i skola. Just nu har de massajer på besök och under söndagen fick mängder av barn chansen att höra dem berätta om hur de lever.

Kim Taek anförde tåget av barn på vandring ut i den nordvästskånska naturen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Efter några minuters intensivt gnidande, några skratt och ett erbjudande från Sven Zetterlund om att få låna cigarettändare så ordnar det sig till sist. De fem besökarna från Kenya lyckas göra upp eld med hjälp av pinnar framför 150 svenska åskådare. Applåder följer.
Häromdagen anlände Kim och Kisaroni Taek, Scholar och Philip Leuka och Karanja Mengati från Kenya. De är alla massajer, ett boskapsskötande nomadfolk som lever i Kenya och Tanzania. Fram till den 26 juli kommer de att bo i Afrikahuset i Hjärnarp, Sven Zetterlunds och Linda Rasmussens hem som de fyllt med afrikansk heminredning och som de håller öppet för besökare.
– Skälet till att de kommer är att vi vill skapa intresse för vår fond och samla in mer pengar till våra projekt därnere, säger Sven Zetterlund.
Han och Linda Rasmusen startade Mama Zebra memorial fund 2002 efter att de bägge förlorat sina käraste i två oberoende olyckor kort tid efter varandra i Tanzania och Kenya.
– Sedan vi startade har vi samlat in nästan 5,5 miljoner kronor och det har finansierat två grundskolor, ett gymnasium, en läkarstation, brunnar för rent vatten och en massa annat, säger Sven Zetterlund.
Sven Zetterlund höll en kort introduktion om vilka massajerna är för barnen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Besökarna, alla vänner till Sven och Linda och involverade i fondens projekt på olika vis, kommer att möta svenskar under en serie redan fullbokade aftnar. Denna söndag är det dock barnen som står i fokus och efter elduppvisningen tar Kim Taek dem med på en safari till fots i omgivningarna. En vandring i hans hemtrakter hade varit betydligt farligare än i de nordvästskånska skogarna, men han ger ändå, till barnens stora förtjusning, tydliga instruktioner.
– Möter vi bufflar så lägger ni er ner på magen. Om vi ser ett lejon, spring inte iväg för då ser den dig som ett ensamt byte som är lätt att ta. Elefanterna har bra luktsinne så vi måste se till att vinden blåser från elefanterna och mot oss.
Alla de fem besökarna lever till vardags ett traditionellt liv i massajbyar. Ibland får Sven Zetterlund frågan om de inte förstör den traditionella kulturen genom arbetet med fonden.
– En del tycker att de ska få vara som de är och att man kan åka ner och titta på dem. Men det är inte den bilden vi vill ge. Det är ju varje människas rätt att få en utbildning.
Massajerna Kim Taek, Kisaroni Taek, Scholar Leuka, Philip Leuka och Karanja Mengati besöker just nu Afrikahuset i Hjärnarp. Under söndagen mötte de ett stort antal barn och föräldrar, totalt 150 personer.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen