Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ta äldres psykiska hälsa på allvar.

Livet ska kännas värt att leva.Bild: Martina Holmberg / TT
Nej, värktabletter kommer inte att hjälpa mot mormors onda. Hon är deprimerad.
Den psykiska ohälsan ökar i Sverige och det pratas mycket om vad skolan och vården kan göra för att hjälpa unga som mår dåligt. Det är bra.
Vad som är mindre känt är att psykisk ohälsa även drabbar många äldre.
Var fjärde pensionär mår psykiskt dåligt och depression är lika vanligt som demens. Varje dag tar en pensionär livet av sig. Andelen självmord är störst bland män över 80.
Psykiska påfrestningar är till viss del en naturlig del av att åldras. Det vi alla fruktar, att vänner eller familjemedlemmar ska gå bort, händer gång på gång för de flesta äldre. Till det läggs sviktande hälsa och minskade möjligheter att röra sig som man vill. Sömnbesvär och svårigheter att gå, som är vanligt bland äldre, är exempelvis tydligt kopplade till en ökad risk för psykisk ohälsa.
Men psykisk sjukdom går att göra något åt, och här brister ofta vården.
Många äldre som lider av depression varken diagnosticeras eller behandlas och det är vanligt att istället söka sig till vården med fysiska symtom som värk i kroppen och trötthet. 71-åriga Gunila Olin berättade i tidningens serie om psykisk ohälsa tidigare i vår att hon upplevde depressionen som ett totalt mörker utan ljus. Men det hon sökte hjälp för var smärta och kraftlöshet. Först när läkarna, efter att inte ha hittat något fysiskt fel, ville skicka hem henne och hon sa att hon skulle ta livet av sig hamnade hon på psykakuten och därefter på äldrepsykiatriska mottagningen i Helsingborg.
Det är regionens enda psykiatriska mottagning som är specialiserad på äldre och har arbetat i nordvästra Skåne sedan år 2000. I övriga länet är äldre hänvisade till primärvården och vanlig vuxenpsykiatri. Det behöver inte vara dåligt. Primärvården är den instans som flest vänder sig till med sina problem, om bra vård ges där kan det räcka. Men det kräver att rätt kompetens finns. Det är därför glädjande att samtliga partier i Region Skåne nu vill satsa på psykiatrisk vård för äldre.
Vården är dock egentligen ett steg för sent. Mer arbete måste göras förebyggande så att äldre inte börjar må dåligt.
En uppmärksammad studie som publicerades för några år sedan visade att ensamhet är lika farligt som rökning. Trots det sitter många äldre själva hemma och äter mat ur en plastlåda. Bristen på äldreboenden är stor och till och med mycket gamla människor nekas plats. Det är inte acceptabelt.
I takt med att vi blir allt äldre behöver fler äldreboenden byggas. För dem som inte behöver så mycket hjälp hemma, eller ingen alls, men ändå vill ha tillgång till gemensam matsal och samvaro behövs andra typer av service- och kollektivboenden. Boenden är dock långt ifrån det enda vapnet mot ensamheten. Föreningar och mötesplatser är viktiga och tekniken skapar nya möjligheter. Genom sociala medier kan även äldre som har svårt att lämna hemmet skapa och upprätthålla sociala kontakter.
Äldres psykiska hälsa måste tas på allvar. Ingen mormor ska vilja dö.
Gå till toppen