Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: När skogen brinner prövas samhället.

En helikopter hjälper till i släckningsarbetet nära Färila, Ljusdal.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Samhället är större än staten. I krissituationer blir det särskilt tydligt. Skogsbränderna har lett till beslutsamhet och en vilja att hjälpa bland svenskarna.
Det är många som har anmält sig som frivilliga när statens resurser visat sig knappa och räddningstjänsten kallat. Även brandflygplan och helikoptrar från utlandet har varit värdefulla i arbetet för att stävja bränderna som härjar.
Kritik har riktats mot Sveriges egen förmåga att bekämpa eldsvådorna. Det är sant att landets beredskap inte får vara för beroende av frivilliga och flygplan från utlandet. Det civila samhället och Sveriges mellanstatliga samarbeten ska komplettera de insatser som görs via myndigheter.
Samarbetet med andra länder och den kraft som finns i civilsamhället ska värnas. EU:s katastrofsamordning bör fördjupas ytterligare, speciellt i norra Europa, för att en mobilisering snabbt ska kunna ske i händelse av skogsbränder eller liknande. Det kommer att bli än mer aktuellt i samband med ökande klimatförändringar.
Men sommarens torka är inget normalläge. Denna långa värmeperiod med låg nederbörd är ovanlig för Sverige. De problem landet upplever i år fanns inte alls förra sommaren.
Chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, menade i SVT Nyheter under tisdagen att det är dyrt att köpa in flygplan som endast används under en kortare tid av året. Kanske har han rätt.
Därför är det för tidigt – och för sent – att begära att staten köper in brandflygplan och helikoptrar. Som riskerar att stå i en hangar någonstans och samla damm i väntan på nästa brand. Om de inte kan göra nytta inom EU – Sverige har inte ensamrätt på skogsbränder.
Debatten om statens skyldigheter, vad den kan och ska göra, är viktig. Men det är minst lika viktigt att lyfta fram vikten och värdet av frivilliga insatser.
När område efter område utryms till följd av skogsbränderna prövas tilliten och sammanhållningen. Privatpersoner blir brandmän, människor hjälper till med husrum och i Facebookgrupper delas information om hur man kan bistå på bästa sätt. Detta är några av de initiativ som har dykt upp under den senaste tiden.
Medborgarnas vilja att hjälpa varandra är inte alltid så tydlig. Men ett samhälle bygger på ömsesidighet och solidaritet.
Det kommer till uttryck via skatter. Det visar sig i protester mot antidemokratiska krafter. I respektfulla politiska debatter. I demokratiska val. Och som nu, när frivilliga går in i en rykande skog med tunga brandslangar över axlarna.
Det är viktigt att staten har möjlighet att möta utmaningar. Att beredskapen på olika områden är god. Men styrkan som finns inom det svenska samhället i stort ska inte underskattas. Tilltro till staten får inte bli till hjälplöshet. De frivilliga som kämpar mot bränderna visar att så inte har skett.
I nöden prövas solidariteten. Och den har visat sig vara stark.
Gå till toppen