Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Råttor stänger populära danska hamnbad

Två populära danska hamnbad – ett i Köpenhamn och ett i Ålborg – har fått stänga de senaste dagarna på grund av råttor.

Råttor har fått två populära danska hamnbad att stänga. Arkivbild.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
I Köpenhamn är det Sluseholmens hamnbad i Sydhavnen som är stängt sedan igår efter att ha drabbats av skadedjuren. Badet ligger i ett nybyggt område i ett gammalt industriområde vid hamnen.
– Skadedjursenheten och Miljöförvaltningen har stängt hamnbadet tills vidare på grund av råttor, som kan vara bärare av smittsamma sjukdomar, skriver man på kommunens hemsida.
Läs också Tio tips till Köpenhamns hamn- och havsbad
Den som är sugen på att ta ett dopp mitt inne i storstaden hänvisas istället till det närliggande hamnbadet vid Fisketorvets köpcenter, bassängbadet Bavnehøj i utkanten av Vesterbro eller det populära Islands brygge. Hur lång tid saneringen kommer att ta är oklart.
Den som är sugen på att ta ett dopp mitt inne i storstaden hänvisas istället till det närliggande hamnbadet vid Fisketorvets köpcenter eller bassängbadet Bavnehøj. Ett tredje hamnbad finns på Islands Brygge.
För bara fem dagar sedan stängdes ett annat hamnbad i Danmark, i Ålborg på Nordjylland.
– Kanske har också råttorna haft behov för ett bad här i värmen, säger badmästare Kaj Bjerregaard Jensen till TV 2 Nord.
Även här saknas datum för när badet kommer att öppna igen. Fortfarande syns spår av råttorna i det trämjöl som har spridits ut på platsen. För att få bukt med problemet har man även tagit hjälp av viltkameror.
– Redan nu har vi fångat åtta råttungar och det kommer nog fångas fler, säger miljöhandläggare Tina Dalsgaard Jensen till aalborg:nu. Matrester och musslor kan ha lockat råttorna till badet, tror hon.
Råtturin kan sprida bakteriesjukdomen leptospiros, som kan leda till feber, huvudvärk och muskelsmärtor, och som i vissa extrema fall kan vara dödlig. Mellan 10 och 30 personer diagnostiseras årligen med sjukdomen i Danmark, enligt Statens Serum Institut.
Det första av Köpenhamns tre hamnbad öppnade på Islands Brygge 2002. Samtliga har öppet dygnet runt mellan 1 juni och 30 september, och badvakter finns på plats mellan klockan 11 och klockan 19.
Gå till toppen