Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn

"Ett samhälle som satsar så lite på barnen kommer att få bygga många fängelser!" skriver Kerstin Eldh, med citat lånat från journalisten Margareta Norlin, i sin insändare om den senaste tidens många skjutningar.Bild: Patrick Persson
”Ett samhälle som satsar så lite på barnen kommer att få bygga många fängelser!”
Citatet kommer från Margareta Norlin, journalist med barnkultur som specialitet, och uttalades vid mitten av 1990-talet när besparingarna på skolor, fritidshem och annat som drabbade barn ökade katastrofalt.
Jag tänker på de orden ofta nu, senast efter skjutningarna av unga gangstrar i min stad, Malmö.
Ännu cirka 25 år efter de drastiska nerskärningarna på antalet anställda i skolan har vi inte nått upp till den personaltäthet som fanns före 90-talskrisen. Nu har vi nått det stadium där vi måste bygga fler fängelser som Margareta Norlin sa. Fler poliser och fängelser, ja det är väl ofrånkomligt i den situation som skapats.
Men kraven på satsningar på barn i unga år hörs det inte tillräckligt av, även om en och annan förortspolis kräver fler fritids. ”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn” lyder ett afrikanskt ordspråk, men den stora politiska striden i vårt samhälle handlar om att aktiebolag, som enligt lag måste värna om vinsten till sina ägare, ska ha rätt att göra profit.
Den politiska diskussionen borde handla om vad vi gör för att alla barn ska växa upp till hederliga, empatiska människor. Av det hör vi enligt min mening alldeles för lite.
Istället hörde jag Ulf Kristersson skryta i partiledardebatten om att Moderaterna söker lösningar och genomför dem, bland annat med stöd i 113 förslag skrivna av nationalekonomen Assar Lindbeck 1993.
Så låt oss titta lite närmare på ett par av förslagen ur Assar Lindbecks klassiska lista. Som punkt 77: Sänk kostnadsnivån i utbildningsväsendet bland annat genom att återgå till en tidigare lägre lärartäthet.
Eller punkt 79. Om skolan måste tillföras mer resurser, bör dessa i första hand tas från barnomsorgen eller barnbidraget, vilket innebär en förskjutning i tiden av stödet till barn.
Det oroar mig att Lindbecks förslag 1993 att inte satsa på barnen fortfarande tycks aktuella. Men om den ljusnande framtid ska bli vår och vi på sikt ska behöva färre fängelser måste vi vara beredda att satsa på alla våra barns framtid.
Kerstin Eldh
pensionerad lärare
Gå till toppen