Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landsbygdspartiet ställer upp i Svalöv

Partiledaren flyttade nyligen till Tågarp och nu ställer Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) upp i Svalövs kommunval.

Erika Sörengård är nybliven Tågarpsbo och förstanamn på Landsbygdspartiets lista i kommunvalet. Foto: Privat
Partiprogrammet säger inte oväntat att hela landet ska leva, och förespråkar bland annat lokal demokrati och höjd självförsörjningsgrad.
Partiet startades 2006 och finns sedan valet 2014 representerat i nio kommuner. Att man i år även hoppas ta plats i Svalövs kommunfullmäktige beror på att rikspartiets ledare flyttat från Örebro till skånska Tågarp för att bli sambo med Markus Nilsson.
Partiet går till val med en lista med tre namn, partiledaren och hennes sambo, samt Nils-Erik Grönvall, platschef på Svenska Foders anläggning Västergård i Tågarp.
Den sistnämnde är också ordförande i partiets lilla lokalavdelning medan partiledaren är förstanamn på kommunlistan.
Erika Sörengård tog över som partiledare för tre år sedan och beskriver sig själv som eldsjäl och vanlig människa utan direkt politisk erfarenhet.
– Mitt engagemang började för fem år sedan då jag startade Lantbruksupproret. Jag insåg under vägen att man måste gå den politiska vägen för att driva dessa frågor, säger hon.
Avdelningen är helt nystartad och har idag inget kommunalt handlingsprogram. I stället lyfter man partiprogrammet och några lokala frågor som man vill driva, som ökad trafiksäkerhet i bland annat Billeberga och Tågarp, samt en satsning på levande byacentrum.
– Vi har ett vackert centrum här i Tågarp som är väldigt utarmat med tomma lokaler. Vi behöver få tillbaka levande små samhällen, tycker Erika Sörengård.
Partiets recept är att göra det billigare för dem som är verksamma på landsbygden.
– Vi måste underlätta för småföretagare, och då kan differentierade arbetsgivaravgifter vara en väg att gå, menar partiledaren.
Varför ska Svalövsborna rösta just på er?
– Svalöv är ju en landsbygdskommun och vi är genuint intresserade av de här frågorna. Sunt förnuft tycker vi är en bristvara inom politiken idag, säger Erika Sörengård.
Fotnot: I riksdagsvalet 2014 fick Landsbygdspartiet 3 450 röster. Fem andra småpartier fick fler, bland annat Djurens parti 4 093 röster och Piratpartiet, 26 515 röster.
Fakta

Landsbygdspartiet (lpo) kommunlista i Svalöv

1. Erika Sörengård, trädgårdsmästare

2. Nils-Erik Grönvall, platschef på Västergård

3. Markus Nilsson, grävmaskinist

Nilas-Erik Grönvall, Erika Sörengård och Markus Nilsson representerar Landsbygdspartiet oberoende (lpo) i höstens kommunval. Foto: Privat
Gå till toppen