Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brandflyg patrullerar för fullt över norra Skåne

Skogarna i norra Skåne intensivbevakas av brandflyg. I den extrema torkan genomförs två dagliga flygningar för att upptäcka bränder i tidigt skede.

Rökpelare kan upptäckas på flera mils avstånd och räddningstjänsten får hjälp med att snabbt lokalisera branden och hindra den från att sprida sig. (Arkivbilden är tagen i ett annat sammanhang.)Bild: Niklas Gustavsson
Civila piloter från Halmstad flygklubb kontrakteras för uppgiften, ledda av räddningstjänsten i Halmstad.
– Varje morgon bedömer vi varningsprognoser som utfärdats och bestämmer om och hur vi ska flyga, säger Peter Stened, inre befäl.
Det har blivit dagliga patrulleringar i luften sedan den 13 maj, med undantag för fem dagar då det regnade. Den extrema torkan har krävt intensiv bevakning med insatser som skiljer sig avsevärt från föregående år.
– Förra sommaren var vi bara uppe tre gånger, säger Peter Stened.
Den södra slingan utgår från Halmstad och vidare över Laholm, Båstad, Ängelholm, Örkelljunga, Perstorp och Hässleholm. Från flygplanet kan bränder lokaliseras på 4–5 mils avstånd. Det gör det möjligt att snabbt larma räddningstjänst för att släcka branden och förhindra spridning.
– Vi har haft ett antal mindre bränder i sommar som upptäckts på det här sättet, säger Peter Stened.
I Ängelholm utbröt en gräsbrand intill järnvägsstationen den 5 juni som upptäcktes då brandflyget befann sig över Hjärnarp. Lennart Persson, motorflygchef vid Halmstad flygklubb och samordnare för södra slingan, var med:
– Vi såg en rökpelare och larmade räddningstjänsten. Det brann rätt rejält. Vi cirkulerade över platsen tills släckningsarbetet kom igång, berättar han.
Brandflyg är endast en övervakningsmetod och ska inte förväxlas med brandbekämpningsflyg som gör släckningsinsatser med vatten. Syftet är att genom tidig upptäckt minska skador och kostnader för nedbrunnen skog.
– Det är ett mycket bra sätt att få överblick över ett stort område. Vi använder i viss mån också drönare, men då handlar det oftast om en känd brand, säger Peter Stened.
Gå till toppen