Annons

Annons

”En så ryggradslös hållning anstår inte en försvarsminister i en rödgrön regering.”

Opinion

Alla ansvarsfulla stater borde underteckna FN:s konvention om kärnvapenförbud. Det skriver Annika Lillemets och Valter Mutt, riksdagsledamöter för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges försvarsminister (S) Peter Hultqvist vidhåller en närmast villkorslös lojalitet mot USA, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

USA:s försvarsminister har hotat med ”konsekvenser” om Sverige skriver under FN:s konvention om totalförbud mot kärnvapen som generalförsamlingen antog i fjol.Ännu är det inte klart om Sverige skriver under. Regeringen har skickat frågan vidare till en utredning vars resultat ska presenteras först efter valet i höst. Sverige har, vad vi vet, aldrig tidigare utrett något som landet ställt sig bakom i FN:s generalförsamling.

Världens kärnvapenmakter satsar på en ny generation kärnvapen med mer begränsad sprängverkan och det ökar risken för att de kommer till användning.

Det icke-spridningsavtal som gäller sedan snart 50 år har inte åstadkommit nämnvärd avveckling, tvärtom har fler länder blivit kärnvapenmakter. Alla ansvarsfulla stater borde därför underteckna FN:s konvention om kärnvapenförbud.

Annons

Det är otänkbart att ett grönt parti, med rötter i fredsrörelsen, skulle ingå i en regering som inte otvetydigt tar ställning mot kärnvapen.

Annons

De borgerliga partierna motsätter sig att Sverige skriver under. Det hänger troligen samman med att det är oförenligt med medlemskap i Nato. Socialdemokraterna har inte gett ett tydligt besked, en hållningslöshet som är ovärdig. Väljarna har rätt att innan valet få veta var Socialdemokraterna står.

Medan USA installerar missilsköld i Polen placerar Ryssland kärnvapen i Kaliningrad. Putin verkar inte längre utesluta att använda kärnvapen. USA:s försvarsdepartement å sin sida tog vid årsskiftet fram ett utkast på uppgradering av landets nukleära strategi som öppnade för att besvara cyberattacker med kärnvapen. Det ströks i slutversionen, men att USA:s försvarsdepartement tänker i dessa banor är skrämmande.

Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist (S), kritiserar ofta och med rätta Ryssland. Annekteringen av Krim är ett folkrättsbrott och så länge Ryssland styrs auktoritärt utgör landet ett potentiellt hot mot sitt ”nära utland”, det vill säga före detta sovjetrepubliker. Men Hultqvist vidhåller en närmast villkorslös lojalitet mot USA. En så ryggradslös hållning anstår inte en försvarsminister i en rödgrön regering i ett alltjämt alliansfritt land.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att Europa inte längre kan förlita sig på USA utan måste börja ta sitt öde i egna händer. Detta blev tydligt för många redan när Trump meddelade sin avsikt att USA ska dra sig ur FN:s klimatavtal som slöts i Paris 2015. Avtalet är en av vår tids viktigaste säkerhetspolitiska överenskommelser, då skenande klimatförändringar leder till konflikter och kaos. Trumps besked om att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran illustrerar ytterligare bristen på säkerhetspolitisk ansvarskänsla. Även Sveriges politiska ledning måste dra slutsatser av att USA nu leds av en oberäknelig president.

Vi har båda föräldrar från Estland, som flydde undan den brutala Sovjetockupationen, men det har inte gjort oss fientligt inställda mot ryssar i allmänhet. Det bor fler i Ryssland än Putin och hans närmaste krets och Sverige har allt att vinna på att upprätthålla goda grannrelationer med det ryska folket. Ökade kontakter mellan Norden och det ryska samhället kan bidra till en mindre auktoritär utveckling när en ny ledargeneration, som inte formats av Sovjetsystemet, tar vid.

Annons

Det är svårt att hitta säkerhetsforskare som tror att Ryssland utgör ett militärt hot mot Sverige, ändå väljer många politiker och andra opinionsbildare i ledande ställning att sprida rädsla. De enda som tjänar på odlande av fiendebilder, i öst som väst, är den svenska krigsindustrin och de mest bakåtsträvande delarna av den ryska makteliten. Ledande svenska politiker måste påminna sig att de representerar medborgarna och inte krigsindustrin.

Annons

Varken undfallenhet inför stormaktsarrogans eller krigshets gör vårt land säkrare. Men genom att underteckna kärnvapenförbudet kan Sverige visa att det är ett land vars företrädare vågar driva fredspolitik på riktigt.

Annika Lillemets

Valter Mutt

Annika Lillemets (MP) är riksdagsledamot.

Annons

Annons

Valter Mutt (MP) är riksdagsledamot.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy