Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konsertbesök ger samma motion som spinning

De mest aktiva besökarna på Roskildefestivalen bränner lika många kalorier under en konsert som under ett spinningpass, visar en undersökning genomförd av danska studenter.

Publik vid årets Roskildefestival framför den orangea scenen under sångerskan Dua Lipas konsert.Bild: Torben Christensen
När Bruno Mars spelade under årets upplaga av festivalen registrerades en genomsnittlig kaloriförbränning på 1 060 kalorier bland de som stod längst fram vid konserten på festivalens orangea scen, rapporterar DR.
När det danska bandet Nephew spelade så brände besökarna däremot bara 768 kalorier i snitt.
– Tar vi genomsnittet från Bruno Mars så är det omkring hälften av den mängd mat som en kvinna ska få i sig på en dag, och cirka en tredjedel av vad en man ska få i sig, säger Anna Sidse Dinesen Deleuran, en av de två studenter vid Danmarks Tekniske Universitet som genomförde undersökningen.
– Jag har själv ägnat mig åt spinning tre gånger i veckan i ungefär sex år, så jag är i god form. Om jag håller på i två timmar så bränner jag bara omkring 1 000 kalorier.
Att gå på konsert kan jämföras med intervallträning, eftersom intensiteten stiger och sjunker på samma sätt, menar hon.
De två studenterna genomförde undersökningen genom att ta med sig 20 pulsmätare till festivalen, som de sedan satte på några av besökarna som stod längst fram på de största konserterna.
Med hjälp av appen Endomondo fick de information om personernas kön, ålder, vikt, längd och placering. Syftet var att hjälpa Roskildefestivalen att öka säkerheten och att undvika att människor svimmar av utmattning och vätskebrist.
Att det brändes färre kalorier under Nephew-konserten än under Bruno Mars spelning kan eventuellt förklaras med att bandets publik i genomsnitt är äldre, och att den hölls senare på kvällen när människor hunnit bli tröttare, enligt Anna Sidse Dinesen Deleuran.
Gå till toppen