Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Söderåsens höstskrud fick dem att ta sig an hela Skåne

100 mil kors och tvärs i Skåne. Det är Erika Nilsson-Waara och Oscar Detmer-Nilssons sommaräventyr. Och allt började en höst i Skäralid.

Skäralid var platsen som inspirerade Erika Nilsson-Waara och Oscar Detmer-Nilsson att ta sig an hela Skåneleden. Nu, drygt halvvägs genom utmaningen, passerar de samma ställe igen.Bild: Sandra Henningsson
I den stekande sommarvärmen ger Söderåsens gröna lövtak uppskattad skugga när Erika Nilsson-Waara och Oscar Detmer-Nilsson tar en välförtjänt paus i Skäralid. I över 30 dagar har de sprungit och gått drygt 60 mil längs Skåneledens olika etapper. Målet är att ta sig runt hela landskapet med hjälp av Skåneleden.
– Vi älskar löpning och naturen. Och vi gillar den fysiska utmaningen i att klara 100 mil. Vad vi vet är vi de första som gör det här, säger Erika Nilsson-Waara.
Hon och sambon Oscar Detmer-Nilsson bor till vardags i Luleå. Oscar Detmer-Nilsson är från början helsingborgare och det var under ett besök i Skåne som idén om turen kläcktes.
– Vi var här i Skäralid, det var höst och löven hade skiftat färg. Det blev startskottet, vi kände att vi vill visa att Skåne kan se ut såhär, att dte inte bara är platt och öppet, säger Erika Nilsson-Waara.
Målet för Erika Nilsson-Waara och hennes sambo Oscar Detmer-Nilsson var att ta sig runt hela Skåneleden i ett svep under sommaren. I början blev det mer vandring än löpning på grund av skador.Bild: Sandra Henningsson
De började fundera på upplägget och bestämde sig för att springa hela Skåneleden i ett svep på 52 dagar. När de nu pausar i Skäralid har de tagit sig från Hallandsåsen till Båstad och ner längs kusten till Malmö, vidare mot Österlen innan de vänt uppåt för Ås-åsleden som passerar både Klippan och Åstorp.
– Jag skulle säga att 80 procent av det jag sett under de här dagarna är nytt för mig, även om jag kommer här nere ifrån. I vanliga fall kör man dit man ska, nu har vi passerat alla små byar längs vägen, säger Oscar Detmer-Nilsson.
Trots att löpningen stod i fokus från början har det blivit mycket promenerande. Båda två hade dragit på sig skador innan starten och för att spara på kroppen varierar de sättet att ta sig fram på.
– Det här är ändå vår semester, det ska vara njutbart. Fast man vill ju också nå målet, säger Oscar Detmer-Nilsson.
En inflammerad fot och en hälsporre ställde till det för Erika Nilsson-Waara. När packningen måste vara lätt fick en mini-foamroller följa med. Bra för både fötter och vader, konstaterar hon.Bild: Sandra Henningsson
Båda två jobbar som personliga tränare och Erika Nilsson-Waara är dessutom sjukgymnast vilket gjort att de varit väl förberedda. Packningen består av var sin ryggsäck som de packat så lätt som möjligt genom att tvätta sina kläder när tillfälle ges. Dessutom har de klippt av alla lappar i kläderna och kapat skaftet på tandborsten.
– Med lapparna sparade vi 20 gram, säger Erika Nilsson-Waara.
– Men vi går ju ut på restaurang i träningskläder, ibland får vi fråga om det är okej att vi kommer som vi gör innan vi sätter oss, säger Oscar Detmer-Nilsson med ett skratt.
En kapad tandborste gör packningen några gram lättare. När man ska ta sig så långt spelar varje gram roll.Bild: Sandra Henningsson
De bor på vandrarhem, i Airbnb-bostäder eller hos familj och vänner längs vägen vilket också gör packningen lätt. Nästa stopp är Klåveröds vandrarhem innan de ska ge sig på en av de längre sträckorna: 35 kilometer till Åstorp. Det börjar med att de går åt fel håll.
– Nej, men Oscar, leden går ju hitåt! ropar Erika Nilsson-Waara.
– Det har hänt några gånger att vi gått fel. Då blir man arg på sig själv, när vi ska såhär långt vill man inte ta några extra steg i onödan, säger Oscar Detmer-Nilsson.
– Men vi hoppas att andra ska bli inspirerade och få en större insikt om hur varierat Skåne är och hur utbredd leden är, säger Erika Nilsson-Waara.
Ovänner blir de inte. Istället försöker de lyssna av varandra och låter den för dagen svagaste styra tempot.Bild: Sandra Henningsson
Fakta

Skåneleden

Längd: 1 186 km. Erika och Oscar tar den rakaste vägen och deras färdväg beräknar de till drygt 1 000 km.

Delleder: Fem stycken: Kust-kustleden, Nord-sydleden, Ås-åsleden, Österlenleden samt Öresundleden.

Bästa sträckan: Erika: ”Från Båstad ner till Landskrona var det otroligt fint. Med ett extra slag för Hovs hallar, Kullaberg och utsikten över Ven vid Glumslövsbackar”. Oscar: ”Jag skulle nog också säga Kullaberg”.

Tips till nybörjaren: Börja med kortare turer, transportera dig på sträckor som inte känns värda att gå, ha en plan b och kanske en plan c.

Vill du se mer av Erika och Oscar kan du hitta dem här!

Gå till toppen