Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Street Art-veckan öppnad: "Helsingborg är på väg att bli en riktigt bra kulturstad"

Lokala och internationella gatukonstnärer sätter Helsingborg på kartan när gatukonstveckan hålls för andra året.
– Första året var mycket test. I år har vi mycket mer kringaktiviteter, säger projektledaren Fredrik Öjbro.

Timothy Avery, Ludvig Lindholm, Peter Eriksson, Fredrik Öjbro och Moa Sundgren är några av dem som står bakom ArtStreetHbg.Bild: Tom Wall
Mellan den 20 och 27 juli kommer duon PichiAvo från Spanien, Christina "Starfighter" Angelina från USA, Mantra från Frankrike och Timothy Avery från Helsingborg att måla på olika platser på Söder. Dessutom bidrar även lokala konstkollektivet Brohemia med fyra stencilverk och Julia Rio med garnkonstverk.
Tillsammans skapar konstnärerna nya och spektakulära upplevelser i offentliga miljöer.
– Det här är både roligt och ansvarsfullt. Vi gör ju något bestående som påverkar stadsbilden. Men vi tror och hoppas att det blir på ett positivt sätt, säger Fredrik Öjbro från kulturförvaltningen.
– Hittills har vi bara fått positiva reaktioner från helsingborgarna. Det känns som om folks inställning till gatukonst har förändrats under senare år. Det samma gäller fastighetsägarna.
Moa Sundgren från stadsbyggnadsförvaltningen och lokala konstnären Ludvig Lindholm.Bild: Tom Wall
Lokala konstnären Ludvig Lindholm, som håller i smyckningen av 15 elskåp och även ingår i arrangörsgruppen‚ är av samma uppfattning.
– Ja, det märks tydligt. Sen får vi ju också fler och fler lagliga väggar att måla på. Bortsett från Stockholm kommer Helsingborg i höst att vara den stad i Sverige som har flest lagliga väggar. Det känns som att Helsingborg är på väg att bli en riktigt bra kulturstad, säger Ludvig Lindholm.
För Helsingborg stad är det här en medveten strategi.
– Staden är en aktiv del i allt detta. Och det gäller inte minst här på Söder. Vi vill lyfta stadsdelen och göra den trivsammare, säger Moa Sundberg från stadsbyggnadsförvaltningen.
Timothy Avery är en av konstnärerna som deltar under veckan.Bild: Tom Wall
Helsingborgskonstnären Timothy Avery kommer att måla toaletten vid GA-kyrkan.
– Det känns spännande och det här kommer att lyfta Helsingborg och hela gatukonstscenen, säger han.
Själv har han en "abstrakt bild" av hur målningen kommer att se ut.
– Men jag går också mycket på känslan och energin. Lite prestationsångest finns det nog. Men jag tror att jag presterar bäst när jag jobbar under press, säger Timothy Avery.
ArtStreetHbg har sin fasta punkt under veckan vid containern i Stadsparken.Bild: Tom Wall
Målningarna på Söder är bara en del av allt som händer under street art-veckan. Det kommer även att hållas flera workshops vid containern i Stadsparken och där kan deltagarna testa på graffiti och göra street art-produkter av textilier.
På Kulturhotellet visas även en utställning om gatukonst och på mötesplats Kalifornia hålls en kuliss-workshop. Det kommer även att visas film i parken 26 juli. "Exit through the gift shop" är ett porträtt av gatukonstnären Banksy och det hela inleds med ett samtal om street art med konstnären Henrietta Kozica.
Gå till toppen