Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Parkour är inte farligt, men att vara korkad är det”

Det är svårt, ser farligt ut och stadens gator är deras träningslokal. Men för Ängelholms aktiva parkourutövare så är säkerheten a och o.

Fabian Lundberg, Hugo Andersson och Isaac Bondesson skulle gärna vilja tävla i parkour, men för dem är det viktigare att utvecklas än att vinna.Bild: Robert Olsson
De flyger över parkbänkar och staket och ser nya träningsmöjligheter överallt på stan. Det är avancerade trick och inte en tillfällighet att den största av Ängelholms parkourverksamheter finns i Engelsholmsgymnasternas regi.
Isaac Bondesson, 14, har hållit på med parkour sen han var sex år och är idag en av ledarna på Engelholmsgymnasternas parkourverksamhet. De första åren var det mest på skoj men på senare tid har han börjat träna mer seriöst.
– Om det är nåt som fått mig att fortsätta så är det gemenskapen. Man utgår från att du gör ditt bästa, säger han.
”Tar man snabba beslut och gör det direkt så går det fel”
Hugo Andersson
Fabian Lundberg, 14, som har tränat i fyra år, håller med.
– Man uppmuntrar varandra väldigt mycket. Om man vill lära sig nåt så finns det oftast någon som redan kan det och då hjälper de en gärna, säger han.
Isaac Bondesson, Hugo Andersson och Fabian Lundberg använder olika delar av Ängelholms stadsmiljö när de vill träna parkour.Bild: Robert Olsson
För tillfället är Isaac Bondesson skadad efter att ha misslyckats med en sidovolt ner från en mur. Han landade på svanskotan.
– Det gjorde riktigt ont för svanskotan är typ det värsta du kan slå i, men är det nåt jag märkt de senaste åren är det att parkour inte är farligt, men att vara korkad är det.
”För mig så är den mentala biten viktig”
Isaac Bondesson
Hugo Andersson, 17, betonar vikten av att fundera ett varv extra innan ett trick ska genomföras. Han har tränat parkour i sex år och aldrig skadats allvarligt men stukat en del fötter.
– Om du är fokuserad och tänker igenom vad du ska göra så går det oftast bra. Tar man snabba beslut och gör det direkt så går det fel, säger han.
Men det finns också en viss drivkraft att pusha sig själv till att göra saker som man kanske inte egentligen vågar. Något som Isaac Bondesson tycker är bland det bästa med sporten.
– För mig så är den mentala biten viktig. För om det finns en viss rädsla är det den bästa känslan någonsin att komma över den.
Hugo Andersson har hållit på med parkour i sex år och tycker att gemenskapen är bland det bästa med sporten.Bild: Robert Olsson
Idag finns organiserade träningar och tävlingar i fina gymnastiksalar men parkour förmedlas mest genom videoklipp på internet eller via kompisar. Det gäller också denna trio som alla har utvecklats med hjälp av ett gemensamt virtuellt hjälpmedel.
– Jag såg på Youtube. Och sen gick jag och min barndomskompis ut och tränade på byn, säger Hugo Andersson.
”Jag ser andra möjligheter än vad personer som inte tränar parkour gör”
Fabian Lundberg
Egentligen saknar Ängelholm den miljö som är bäst lämpad för parkour. Det är för platt. Det finns heller ingen parkourpark som exempelvis i Höganäs. Men det går att hitta vissa platser som utmanar även erfarna utövare.
– Jag har varit i Höganäs, men det tar ut ett moment i parkouren som är att leta efter ställen och kreativitet och hitta eget, säger Isaac Bondesson.
Fabian Lundberg tar den kortaste vägen över staketet medan andra kanske valt att gå runt.Bild: Robert Olsson
Och den kreativa delen är viktig. Det märks på hur parkourutövare ser på stadens gator. Medan en vardaglig flanör funderar på ett lämpligt café på Storgatan blir en bänk ett hinder som går att hoppa över och en mur en avsats för en volt för någon som håller på med parkour.
– Jag vet inte om jag ser omgivningen på ett annat sätt, men jag ser andra möjligheter än vad personer som inte tränar parkour gör, säger Fabian Lundberg.
Gå till toppen