Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En möjlig ljusglimt? Chans för rejält regn sista dagarna i juli

Efter solsken kommer regn, eller hur var det nu? SMHI utlovar i alla fall ostadigt väder efter den kommande veckans värmebölja.

Har du möjligtvis glömt hur ett sommarregn faktiskt ser ut så visas här ovan en påminnelse i bildformat.Bild: Anders Berggren
Den som på söndagen tar en titt på SMHI:s tiodygnsprognos för Skåne ser först rejält med solar och temperaturer nästan över 30-gradersstrecket, men sedan dyker de upp – regnmolnen. 30 juli ska både Malmö och Helsingborg få cirka 10 millimeter regn. Samma mängder väntas dagen efter.
Kan man då lita på det här? Svaret är mest nej, men även lite ja. Anders Wettergren, meteorolog på SMHI får förklara:
– Det är en prognos som ska betecknas som väldigt osäker. När det gäller själva tidpunkten för när omslaget sker så kan man inte lita på det över huvud taget. Men det är ett tecken på att ostadigare väder är på väg.
Även danska DMI:s långtidsprognos varslar för kraftiga regn över Köpenhamn och Själland vid samma tidpunkt. Det bevisar dock egentligen ingenting.
– Det är baserat på samma prognos som vi har. Den används av alla, säger Anders Wettergren.
Just nu har ett kraftigt högtryck lagt sig som en varm filt över hela Sverige. Under den långa värmeböljan har olika vädersystem från väster då och då sett ut att vara på väg att bryta dödläget, men högtrycket har kämpat emot.
När nu vädret ändå ser ut att ändras efter nästa vecka beror det på en ny ”attack” från väster, men framförallt på att ostadigare luft letar sig upp mot Skandinavien ifrån sydost. Nånstans över Skåne och Danmark möts de två systemen.
– Det kommer fortfarande att vara varmt, men sannolikheten för regn ökar, säger Anders Wettergren på SMHI.
– Tittar man långt fram ser värmen i grunden ut att fortsätta in i augusti.
Gå till toppen