Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Fler kvinnor behövs i skånsk politik.

Miljöpartiet i Malmö har ett för skånsk politik udda problem, konstaterar kommunalrådet Märta Stenevi: fler kvinnliga kandidater än det finns plats för på listorna.Bild: Patrik Renmark
I USA talar man om en politisk kvinnovåg. Som en reaktion på president Donald Trump slår antalet kvinnliga kandidater rekord i valet till representanthuset i höst.
I Skåne syns möjligen en krusning på ytan.
Tidningen har granskat partiernas listor till kommunvalen i Skåne i september. Männen dominerar.
I exempelvis Svalöv och Höganäs visserligen bara med ett fåtal procent. Men i Sjöbo och Örkelljunga är andelen män på listorna 67 respektive 66 procent. Och underrepresentationen är systematisk i alla kommuner.
Det är pinsamt dåligt.
Och sämst av alla är Sverigedemokraterna. 27 procent kvinnor har partiet lyckats skrapa ihop.
Och nej, det beror inte på att kvinnor är mindre intresserade av politik än män. Sedan 1988 är det fler kvinnor än män som röstar i Sverige, och forskning har inte kunnat se någon skillnad i ambitionsnivå bland politiker som skulle kunna förklara varför fler män än kvinnor når toppositioner.
Gun Hedlund, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet, som studerat lokalpolitikers villkor sedan början av 1980-talet säger till tidningen (17/7) att ”mycket egentligen inte har ändrats” vad gäller kvinnors villkor.
Då som nu förpassas kvinnor till mindre viktiga uppgifter som hindrar dem från att avancera. Experimentstudier har visat att kvinnor oftare frivilligt erbjuder sig, oftare blir tillfrågade om och oftare säger ja till att utföra den här typen av arbetsuppgifter som inte leder till befordran. Det måste en ledare, även i politiken, vara medveten om.
Bristen på kvinnor i politiken är också tydligt kopplat till jämställdheten i det omgivande samhället. I och med att kvinnor fortfarande ofta tar ett större ansvar för hem och barn blir det svårare att kombinera yrkesliv med en politisk karriär. Tidsbrist är den vanligaste anledningen till att kommunpolitiker lämnar sina uppdrag, enligt en studie från Statistiska centralbyrån.
Det är också den vanligaste anledningen till att kvinnor inte vill kandidera för Moderaterna i Sjöbo, som bara har 31 procent kvinnor på sina listor, berättar förstanamnet Magnus Weberg. Samma tidsbrist verkar dock inte drabba kvinnor som sympatiserar med Miljöpartiet i Malmö, det har fler kvinnliga kandidater än platser på listorna.
Kvinnoöverskottet är enligt kommunalrådet Märta Stenevi (MP) en följd av att partiet under lång tid haft varannan damernas på listorna. Det liknar det system som Socialdemokraterna nationellt införde på 1990-talet. Då blev de socialdemokratiska kvinnorna i toppen snabbt inte bara fler utan även mer kompetenta. Och faktum är att det sistnämnda även gällde för männen. I de tre valen efter reformen ökade kompetensen hos män som blev valda, visar forskning från Johanna Rickne och Olle Folke.
Könet är långt ifrån det viktigaste när vi väljer företrädare. För att vårt samhälle ska få de bästa förutsättningarna att utvecklas måste de bästa personerna sitta vid rodret, oavsett kön. Att döma av listorna till kommunvalen i Skåne kommer de inte att göra det i vårt landskap nästa mandatperiod. Heller.
Gå till toppen