Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

42-åring nära att krocka utanför Jonstorp - hade 2,42 promille i blodet

Vittne lade märke till mannens bilfärd. Nu åtalas han för grovt rattfylleri.

Bild: Daniel Kihlström / TT
Vid lunchtid den 27 januari fick polisen larm om en misstänkt rattfylla i Jonstorpstrakten. En man som råkade vara och handla i Icabutiken lade märke till både mannens bil som var slarvigt parkerad och mannens beteende inne i butiken.
Den 42-årige mannen fumlade orimligt länge med en plastpåse och när han gick mot sin bil på p-platsen vinglade han.
Vittnet misstänkte direkt att mannen var onykter och ringde först polisen för att sedan följa efter mannens bilfärd.
Mannen körde bland annat på Jonstorpsvägen och Mjöhultsvägen. Enligt vittnet var färden vinglig. Vid flera tillfällen kom han över på fel sida av vägen och vid minst två tillfällen fick mötande trafik bromsa för att inte krocka.
Mannen försvann i en bostad på en mindre ort i Kullabygden. Och när polisen var på plats fem minuter senare blev han omedelbart medtagen för kroppsbesiktning.
Provtagningen visade att han var rejält berusad - 2,42 promille alkohol uppmättes.
Nu väntar rättsligt efterspel.
Mannen nekar till brott. Han medger att han körde, men påstår att han endast druckit en halv burk folköl. De 2,42 promillena skyller han på eftersupning. Enligt honom drack han tre deciliter starksprit nersköljda med två halvlitersstora starköl under tiden som gick innan polisen kom till hans bostad.
Det tror inte åklagaren på utan åtalar honom för grovt rattfylleri. Rättsmedicinalverkets har nämligen slagit fast att det inte är möjligt. I så fall skulle hans andra urinprov visat högre alkoholhalt än det först.
Eftersom mannen nekar kallas mannen som följde efter honom som vittne. Ytterligare en man som följde efter 42-åringen ska höras vid rättegången.
42-åringen riskerar fängelse om han döms.
Gå till toppen