Annons

Annons

Annons

Annons

Skogs- och gräsbränder

Katastrofbränderna fortsätter: "Inte minskat"

Trots internationell förstärkning och avbränningar har bränderna runtom i landet inte minskat i omfång. Enligt SOS Alarm finns nu 39 ärenden som klassas som "brand i terräng". – Området där branden är har inte vare sig tilltagit eller minskat under dagen, säger Annika Lindqvist, kommunikatör på MSB.

Text: 

Bild: TT

Annons

SOS Alarm ger en uppdatering av brandläget i Sverige fyra gånger per dygn just nu. Enligt den senaste rapporten fanns det vid 20.30-tiden på måndagen 39 ärenden som klassas som brand i terräng. Det innebär en ökning från 25 bränder vid klockan 15.

I Ljusdals kommun, där tre större bränder härjar, har den största i Kårböle inte minskat i omfång under dagen.

– Läget under dagen är inte särskilt förändrat, branden håller sig inom begränsningslinjerna. Det är ett oerhört stor behov av materiel och framför allt slangar, eftersom det handlar om så stora områden som man ringar in och gör brandgator framför. Det behövs slangar, stålrör och grenrör för att få ut vattnet, säger Annika Lindqvist, kommunikatör på MSB som befinner sig i Ljusdal på Färila skola, där man upprättat ett basläger för dem som bekämpar branden i området.

Annons

Annons

Räddningstjänsten planerar att genomföra ännu en skyddsavbränning under tisdagen, om förutsättningarna är de rätta. I en sektor av skogen söder om Kårböle ska bärplockare ha sökts med hjälp av helikopter och bandvagn, då det är för farligt att plocka bär i terrängen.

– De ska inte vara försvunna eller vilse utan bara omedvetna om faran. Vi har fått in något larm om några försvunna personer, säger Katarina Häll, RLC-befäl på polisen i region Mitt.

I Dalarna har 55 brandmän och elva brandbilar anlänt som förstärkning i kampen mot branden i Trängslet. Man undersöker också möjligheten att begränsa elden med snö, skriver räddningschefen för Mora brandkår på Twitter.

"Idrefjäll har 0,5 miljoner kubik i lager", skriver Johan Szymanski.

Skog värd över 900 miljoner kronor har hittills förstörts i bränderna, enligt siffror från MSB. Samtidigt stiger temperaturerna, och risken för nya skogsbränder ökar till extrema nivåer även i landets södra delar.

– Det vi ser framöver är att riskerna även når extrema nivåer för Mälardalen och södra Sverige, säger Britta Ramberg, operativ chef.

Fyra av de svårare bränderna runtom i landet, bland annat den i Ljusdals kommun, berör mycket stora ytor och där är extra svårt att säga när bränderna kan tänkas vara släckta.

– Det är svårt att göra en prognos där, det tar tid helt enkelt. Det är därför man prioriterar att begränsa spridningen och skadeverkningarna. Skogsbränder av den här typen är oförutsägbara, de kan ta ny fart och börja sprida sig på nytt, säger Britta Ramberg.

Annons

Skogsstyrelsen beräknar att sammanlagt cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter gått upp i rök. Det motsvarar ett värde på drygt 900 miljoner kronor.

Annons

I samråd med länsstyrelsen i Gävleborg har Ljusdals kommun beslutat att länsstyrelsen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten, berättar Per Bill, landshövding i Gävleborgs län vid en pressträff. Det här är andra gången detta sker; 2014 övertog länsstyrelsen i Västmanland ansvaret för räddningstjänsten där.

Robert Strid, räddningsledare i Ljusdal, konstaterar att branden spritts på vissa håll.

– Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger han.

Enligt inrikesminister Morgan Johansson (S) krävs det en ordentlig utvärdering när bränderna är släckta.

– En sak kan man säga redan nu. Fortsätter klimatförändringarna kommer Sverige riskera att hamna i den här typen av krissituation igen, och då måste vi bygga ut vår organisation – fler brandmän, att vi ökar materialanskaffningen och skaffar mer utrustning på europeisk nivå, säger han till TT.

Till P4 Jämtland säger Johansson att han vill se en utökad flygplanskapacitet i framtiden.

– Den kan vara svensk, eller europeisk, men den kapaciteten bör placeras i Norden.

Även Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar vikten av en utvärdering när krisen är över.

Annons

– Då kan vi ta ställning till resursfördelning, ansvarsförhållanden och regelverk på ett genomtänkt sätt.

Fakta

Brandgator

Brandgator innebär att skog på en yta kapas ned och marken blöts ned ordentligt för att stoppa elden. Det går också att använda vägar och andra kala ytor som brandgator.

Moteld innebär att en yta bränns ned under kontrollerade former för att branden inte ska kunna sprida sig bortom en brandgata.

Fakta

25 000 hektar i brand

Totalt brann under måndagen 25 000 hektar skogsmark. 2 500 hektar i Dalarna, 8 500 hektar i Gävleborg, 500 hektar i Västernorrland och 8 500 hektar i Jämtland, vilket är de fyra stora brandområdena. Ytterligare 5 000 hektar är alla småbränder sammanräknade, enligt Patrik Jansson, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps särskilda organisation för bränderna.

Källa: MSB

Annons

Annons

Till toppen av sidan