Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Kolonier och odlingar mycket mer än bara yta

"Det känns sorgligBild: Rickard Dighammar
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det är ingen nyhet att vi Socialdemokrater tycker att byggplanerna på Mejeritomten i Helsingborg är en dålig idé. Det finns många skäl till att vi inte delar inställningen om att det är ett bra område för exploatering.
Vi kommer inte gå igenom alla men låt oss stanna kvar vi en anledning som vi tycker är synnerligen viktig. Det gäller alla de kolonister som har odlingslotter på området och nu måste flytta. Samtliga har blivit lovade att få en ny plats med en ny lott på ett annat koloniområde. Vi har här på Min mening kunnat ta del av Mejerigatans koloniförenings förtvivlan över hur processen gått till och vad kommunen erbjuder. I de koloniområden som erbjuds tillåter tre av fyra inte stugor, de ligger på otillgängliga platser där det är svårt att ta sig med kollektivtrafik, de är temporära eller har en historik där miljön blivit hårt ansatt. Kort och gott, det är ogenomtänkta och hafsiga förslag.
Området för odlingslotterna på Mejeritomten är från mitten av 1980-talet och flera av kolonisterna har haft sin odlingslott under en längre tid. För oss socialdemokrater är det självklart att livskvaliteten för kolonisterna måste värdesättas högre än vad kommunen gör gällande i sitt erbjudande till kolonisterna på Mejerigatan. Här handlar det om så mycket mer än bara yta. Det handlar om att vikten av att skapa platser för möten och rekreation. Området ingår dessutom i grönstrukturprogrammet som beslutats i kommunfullmäktige så sent som i mars 2014 och där framkommer det att det finns en rik biologisk mångfald som är unik för området.
Det eller de nya koloniområden som erbjuds kolonisterna måste vara tillgängliga och då menar vi även tillgängligt utifrån att det med lätthet ska gå och ta sig dit och därifrån med kollektivtrafik. De kostnader som uppstår i samband med att stugor och växter flyttas är också en kostnad som vi anser kommunen ska ta, och avslutningsvis på kravlistan återstår möjligheten om att uppföra en stuga om maximalt tio kvadratmeter ska finnas med.
Det känns sorgligt att området med odlingslotter kommer monteras ned och vi hoppas förstås på att kommunfullmäktige kommer till en annan slutledning, men utifall att det inte händer kommer vi noggrant hålla ögonen på hur flytten av odlingslotterna genomförs. Vi kommer inte att acceptera något annat än en ordentlig kompensation för berörda kolonister.
Ingela Andersson (S)
Jan Björklund (S)
Lorna Finnman (S)
Christel Håkansson (S)
Ali Shibl (S)
Gå till toppen