Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Regeringen har litat på att andra ska rädda Sverige.

De polska brandbilarna hälsas av vinkande människor på sin väg mot skogsbränderna.Bild: Lisa Abrahamsson /TT
Från Trelleborg till Sveg kantades de polska brandmännens väg av vinkande människor. När de 139 brandmännen med sina 44 brandbilar på lördagen anlände till katastrofområdet tycktes de vara överväldigade av mottagandet.
”Jag måste säga att vi alla blev mycket förvånade … Det är en ära för oss att vara här och hjälpa det svenska folket”, sade gruppchefen Michal Langner till SVT Jämtland.
Dagen efter gjorde 46 tyska brandmän en liknande resa. Portugisiska brandflyg och specialutbildade franska brandmän är på väg. Sedan tidigare har Litauen, Norge, Danmark och Italien skickat brandbilar, flygplan, helikoptrar och personal efter att Sverige begärt hjälp från Norge och via EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap.
”Vi måste se till att medlemsstaterna själva, och för egna pengar, höjer sin kapacitet så att man inte tror att man kan luta sig tillbaka och säga att det här kan vi nog ta på EU-resurser, så att vi själva slipper ha den här kapaciteten.”
Det var inrikesminister Morgan Johanssons (S) svar när EU:s kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering, Christos Stylianides besökte Sverige i januari för att försöka samla stöd för en EU-gemensam räddningsstyrka.
För 280 miljoner Euro under åren 2018–2020 skulle kommissionen köpa in flygplan, vattenpumpar, fältsjukhus och annat som kan användas vid naturkatastrofer, terrordåd och andra tillfällen när medlemsländernas egna resurser inte räcker till.
”Inget enskilt EU-land kan på egen hand klara av att hantera en stor naturkatastrof. Vi måste agera gemensamt”, sa Stylianides.
”Det blir för dyrt, och risken är att EU-länderna förlitar sig på hjälp från EU i stället för att bygga upp egen räddningskapacitet”, svarade Johansson och gav kalla handen.
Men ett av de här ”EU-länderna” och ”medlemsstaterna” som lutar sig tillbaka och förlitar sig på hjälp från andra, det var visst Sverige.
Sverigedemokraterna har, med rätta, fått mycket kritik för sin EU-fientliga hållning den senaste tiden. Men även bland andra partier finns en slapp tendens att försöka plocka inrikespolitiska poänger genom att misstänkliggöra andra EU-länder för att åka snålskjuts på EU. Det är att sätta sig på väldigt höga hästar. Och dessutom skadligt för det samarbete som Sverige är en del av. Det är hög tid att sluta med det. Sverige behöver EU. Inte minst i tider av kris.
Trots de insatser som nu koordineras via EU, eller kanske tack vare dem, har fokus i debatten hamnat på den svenska krisberedskapen och då särskilt brandflygplan. Frågan är plötsligt inte om staten ska köpa in brandflygplan, utan hur många.
Visst har Sverige haft nytta av brandflyg nu. Men det är mycket oklart vad nyttan hade varit av att ha egna brandflyg jämfört med att poola resurserna med andra EU-länder.
Eller som Britta Ramberg, biträdande chef för MSB:s enhet för beredskap sade (Aftonbladet 17/7):
”Det är väl av flera skäl som vi inte har egna brandflyg. Det är en extremt dyr resurs och även om det är ett extremt läge just nu i Sverige så är det långt ifrån varje sommar vi har det så här torrt.”
Frågan om nationellt brandflyg kommer i vilket fall som helst knappast att vara outredd länge till.
Oavsett hur det blir med brandflyg så är det ett faktum att Sveriges civila beredskap har varit eftersatt under lång tid.
Aud Sjökvist, som utredde Västmanlandsbranden 2014 åt regeringen, berättar för Expressen (23/7) att hon blev chockad över hur illa ställt det var:
”Jag förlorade tron på krisberedskapen, om det blir en riktig kris då ska man inte räkna med att samhället fixar att hjälpa.”
Och de brister hon upptäckte var långt ifrån nya. När Sjökvist gick igenom tidigare katastrofutredningar visade det sig att de alla anmärkte på samma brister. Regering efter regering, oavsett färg, har lutat sig tillbaka och litat på att andra ska komma till undsättning om Sverige råkar illa ut.
Det vore i så fall en brist på politiskt ansvarstagande som är häpnadsväckande.
Gå till toppen