Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matilda Molander: Sjöstedt har twitterberedskap.

Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Krisberedskapen i Sverige behöver mycket. Men mer förhastad brandhelikopterpopulism behöver den inte.
När landet står i brand en och en halv månad innan valet är plötsligt beredskap på alla politikers läppar. Hyllningar av de heroiska brandmännen och frivilligarbetarna blandas med krav på mer. Av allt som är bra.
På tisdagen var det Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedts tur. På Twitter efterlyste han tydliga uppdrag och utrustning åt Försvaret och Sjöfartsverket för att de ska kunna hjälpa till att bekämpa stora bränder. ”Ta besluten så fort som möjligt, inga långa utredningar behövs.”
Fel.
Nog för att den svenska kärleken till utredningar ibland kan gå överstyr. Men när det gäller försvar och beredskap för kriser är det just långsiktighet och väl genomtänkta beslut som behövs. Vilket inte minst framhölls av den utredning som regeringen gjorde efter branden i Västmanland 2014.
Och snabba beslut i försvarsfrågor ska tas av soldater på marken, aldrig av politiker på Twitter.
Som andra, exempelvis bloggaren Carl Bergqvist, redan har påpekat är det inte så enkelt som att bara ge försvaret i uppgift att delta i släckningsarbetet. Försvarsmakten har ett begränsat antal anställda som dessutom, precis som oss andra, omfattas av arbetsrättsliga bestämmelser. Till exempel den om fyra veckors sammanhållen semester. Ska personal kallas in och semestrar avbrytas nu betyder det att Sverige kan stå utan beredskap senare i höst. Vilka ska Sjöstedt kalla in om det händer något då? Twitterarméerna?
Resurser trollas inte fram, de skapas eller tas någon annan stans ifrån.
Att komma ihåg just detta faktum har dock aldrig varit Vänsterpartiets starka sida.
Gå till toppen