Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det slutgrillat i Skåne – totalförbud även i trädgårdar

Nu får du inte grilla mer – över huvud taget. Från och med idag klockan 16 skärptes grill- och eldningsförbudet i Skåne ytterligare till att omfatta även trädgårdsgrillar på egen tomtmark.

Länsstyrelsen i Skåne har förbjudit grillning i trädgårdsgrillar på egen tomtmark.Bild: Braastad Audun
– Vi vill till varje pris undvika en situation som med skogsbränderna i norr. Vi har ändå en hel del skog i vårt län, säger Lars Persson, brandingenjör vid länsstyrelsen.
– Det finns ju också skogstomter i de norra delarna av länet, säger Lars Persson.
Länsstyrelsen fattade beslutet efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tidigare under dagen uppmanat alla kommuner och länsstyrelser att införa ett totalt förbud som även innefattar egna trädgårdar.
– Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.
Det råder ”numera totalförbud mot att elda och grilla i hela Skåne, ÄVEN på en tomtmark, kolonilott eller innergård. Förbudet omfattar alla typer av grillar och alla typer av platser.” skriver länsstyrelsen.
På sin hemsida har länsstyrelsen pdf:er med förbudet på svenska, engelska, arabiska, persiska, tyska och finska. De kan sättas upp på bad- och campingplatser och andra allmänna platser.
Under måndagen skärptes det befintliga förbudet i Skåne till att omfatta såväl stormkök, fasta grillplatser som engångsgrillar. Även pyroteknik omfattas av förbudet. Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.
Gå till toppen