Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Svanshallsdagen med seglingstävling

På lördag är det dags för den årliga hamnfesten med mängder av aktiviteter i den lilla fiskebyn vid Skälderviken.

Carl Wallin var initiativtagare till bildandet av sjöfartsmuseet i Svanshall 1959 som är inrymt i däckshuset till S/S Ribersborg. Självklart är museet öppet på Svanshallsdagen.Bild: Håkan Lindgren
Den klassiska familjefesten "Svanshallsdagen" pågår mellan klockan 13 och 16 på lördag. Det går att göra loppisfynd, prova lyckan i lotteriet, eller se utställningen som handlar om barnen och djuren i byn genom tiderna.
Arrangerande Svanshalls byaförening räknar med flera hundra besökare från när och fjärran.
Ett fantastiskt lotteri med otroliga vinster, utlovas, för att inte tala om världens godaste hembakta kakor.
Lokala försäljare finns på plats med olika produkter. Barnen ska testa på att fånga gräddbullar från "gräddbullskatapult", meta i fiskedammen och tävla i krabbrace på slipen.
Under dagen bjuds lite jazziga toner till kaffet medans man följer segeltävlingen med vackra gamla träbåtar.
Den årliga snipkappsegling äger rum utanför Svanshalls hamn. Kappseglingen går på en triangelbana med tre varv och allt går att se från hamnen.
Läs mer: Båtbyggare från Nyhamnsläge blev prisade för renoveringen av Bessie
Rorsmansträffen är klockan 13 och därefter börjar kappseglingen cirka klockan 14.
– Det är familjen Wallin som arrangerar tävlingen och de seglar med snipan Bessie som jag och min bror, Martin, totalrenoverat, berättar Mathias Ravanis och fortsätter:
– Som minst har det varit 10 båtar med och som mest närmare 25 stycken.
Sjökaptenen och marinmålaren Carl Wallins förmodligen mest sålda verk, Cutty Sark.
Bröderna Ravanis ställer upp med sin "Cappela". Båten lät marinmålaren Carl Wallin bygga i Svanshall 1942. Carl Wallins teckning av Cutty Sark, som sedan 1955 sitter på etiketten på whiskyflaskorna Cutty Sark, är säkert hans mest kända fartygsmålning.
– I slutet av 1950-talet sålde familjen Wallin "Cappela" till konstnären Gustaf Arne i Viken. Så småningom hittade vi båten som ett vrak i Uddevallatrakten 1990, säger Mathias Ravanis.
Läs mer: Fiskebåt från Svanshall får nytt liv
Efter en jätterenovering kunde bröderna Ravanis börja segla med båten och sedan 1991 har man tävlat med den.
”Capella” under en kappsegling i Arild 1954 med Pelle Wallin vid rodret.Bild: Stefan Holmström
– Den här typen av båtar är väldigt fina att se på för det är jättestora segel på de små båtarna. De är ganska överriggade med storsegel, fock, klyvare och toppsegel, förklarar Mathias Ravanis.
På kvällen samlas man för stor middag i tälten och Höganäs dragspelsklubb underhåller fram till småtimmarna. Förbokning och matbiljett krävs för detta evenemang.
Gå till toppen