Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Trots den ansträngda situationen för de anställda fungerar ambulansverksamheten.”

Stabilitet och långsiktighet är två av orsakerna till att ambulanssjukvården bör drivas i Region Skånes egen regi. Det skriver Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Ambulansverksamheten i Malmödistriktet gick över i regionens regi i våras. Sedan dess har arbetsvillkoren för de anställda blivit förmånligare, skriver Anna-Lena Hogerud.Bild: Johan Nilsson/TT
De tre centerpartisterna Birte Sandberg, Niels Paarup-Petersen och Stina Larsson vill få människor att tro att ambulansverksamheten i Skåne inte fungerar och att det skulle vara bättre om ambulanserna drevs privat (Aktuella frågor 19/7).
Visst finns det för- och nackdelar med olika driftsformer, men ambulanssjukvården bör drivas i Region Skånes egen regi. Stabilitet och långsiktighet är två av orsakerna.
Låt mig börja med att påminna om hur det var 2012 när ett ambulansföretag gick i konkurs och vi riskerade att stå utan ambulanser i delar av Skåne. Situationen löstes genom att Region Skåne betalade ett annat ambulansföretag tiotals miljoner kronor för att också ta hand om ambulanserna i det konkursade företagets distrikt.
Ambulansverksamhet handlar om mer än transporter.
I ambulanserna utförs ofta specialiserad akutsjukvård och därför behöver ambulanspersonal vara en del av den övriga akutsjuksjukvården.
Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styr Region Skåne, har beslutat att ta över två ambulansdistrikt i regionens egen regi har inte bara med ideologi att göra, som de tre centerpartisterna vill göra gällande. Det handlar om att säkerställa kvalitet och en sammanhållen vårdkedja.
Ambulansverksamheten är en samhällsbärande funktion som måste fungera i alla lägen. Människor i Skåne måste vara förvissade om att i fall de blir allvarligt sjuka eller skadade så kommer det en ambulans.
Inför denna sommar har vi i regionens rödgröna styre jobbat mycket med att försäkra oss om att sjukvården står väl rustad. Under högsommaren drar sjukhusen ner på den vård som går att planera i förväg, till exempel vissa operationer, så att personalen kan ta semester. Ambulanserna har ett akutuppdrag och därför går det inte att göra en liknande nerdragning när det gäller dem. Trots det måste all ambulanspersonal kunna ta semester.
För ambulanspersonalen är situationen under sommaren därför tuff. Personalen gör ett fantastiskt jobb och många ställer upp extra när de egentligen kunde vara lediga. Det är dock inte optimalt och de tre centerpartisterna har rätt i att Region Skåne står inför en utmaning när det gäller behovet av specialistutbildade sjuksköterskor, inte minst sådana som arbetar i ambulanser. Därför har Socialdemokraterna presenterat satsningar på att fler sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor med avtalsenlig lön. Vi tror också det är viktigt att såväl erfarenhet som vidareutbildning premieras – det måste löna sig att stanna kvar och bli expert på sin arbetsplats.
Ambulansverksamheten i Malmödistriktet gick över i regionens regi i våras. Sedan dess har arbetsvillkoren för de anställda blivit förmånligare, något som krävt fler anställda på grund av att kollektivavtalen ger bättre arbetstider. Förbättringarna har gjorts utifrån att personalen är förutsättningen för att ambulanssjukvården ska fungera.
Att privatisera ambulanssjukvården som Centerpartiet vill är inte lösningen på dagens problem. Istället måste vi politiker jobba långsiktigt med att få personal med rätt kompetens och göra den akutsjukvård som sker i ambulanserna till en ännu mer integrerad del av den vård patienterna får.
Trots den ansträngda situationen för de anställda fungerar ambulansverksamheten. Ledningen för ambulansverksamheten har dagliga avstämningar med alla distrikten för att samarbeta kring personal och fordon. Det råder ingen risk för patientsäkerheten och mediantiden för en ambulans att komma fram efter ett prio 1-larm är liksom tidigare under 18 minuter oberoende vart i Skåne ambulansen ska.

Anna-Lena Hogerud

Anna-Lena Hogerud (S) är regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Gå till toppen