Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Vi vattnar i timmar för att vi kan med gott samvete

I kommuner som får sitt vatten från Bolmen kan man vattna trädgården med gott samvete, menar insändarskribenten.Bild: Pontus Lundahl/TT
Reaktion – "Svårt att förstå hur man kan vattna med spridare i timmar", HD 24/7.
Jag antar att du som skriver är bosatt i Helsingborg. Då får du ditt vatten ifrån Bolmen.
Det råder ingen brist på vatten till de kommuner som får sitt vatten ifrån Bolmen. Det går att kolla upp vilka dessa kommuner är på till exempel Nordvästra Skånes vatten och avlopps hemsida.
I början av denna heta period gick NSVA ut med en uppmaning att inte slösa med vattnet. Detta för att det vid värmens intågande fanns en kapacitetsbrist. Det var helt enkelt svårt för vattenverket att hinna rena och iordningställa vatten efter det plötsliga behov som fanns. Denna underkapacitet kommer att byggas bort så småningom och det är inga problem med att leverera vatten sedan ett bra tag tillbaka.
Sedan har vi grannkommuner som har vattenbrist. I medier verkar det dock råda en viss förvirring kring vilka och vem. Därför kan jag till viss del förstå insändare som ”Livsviktigt vatten” eller arga och inte så insatta grannar …
Därför kan man med gott samvete vattna i sin trädgård. Jag ser med glädje hur koltrastparen hittar mask åt sina ungar i det blöta gräset. Jag ser hur grodor och paddor får en tillflykt i fuktiga buskage och kring dammen. Jag ser hur igelkottarna vandrar in ifrån kvarterets alla hörn för att hitta föda här. Jag ser också hur mitt livsverk inte läggs i ruiner för en torrperiod.
Jag håller med dig i ett avseende. Hade vi haft ont om vatten här skulle jag också ha ansett att bevattning endast skulle ske om det fanns synnerliga skäl. Vattenresursen som den ser ut idag är ett livsmedel och ska främst användas som ett sådant då. Hur man vattnar på ett ekonomiskt och miljömässigt bra sätt finns att läsa mycket om ifall man inte vet detta.
Vatten finns här och det ska vi vara rädda om.
En Lisa i Bjuv
Gå till toppen