Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Demokratin monteras ner i Turkiet.

President Recep Tayyip Erdogan.Bild: Burhan Ozbilici
Undantagstillståndet som rått i Turkiet sedan kuppförsöket sommaren 2016 upphävs. Men istället införs nu en säkerhetslag som gör det möjligt för president Recep Tayyip Erdogan att fortsätta som tidigare med utrensningar och förföljelse av politiska motståndare.
"Vem som helst bland de femtio procent som inte röstade på Erdogan är lovligt byte, inte bara att bli gripen utan bevis, utan också att bli bannlyst från sitt hem, få sina ägodelar och pengar konfiskerade och sitt pass beslagtaget. Det är som att vara en icke-person", sammanfattar Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, den nya lagen.
Låter det som en demokrati? Som en tänkbar kandidat till medlemskap i EU? Knappast. Snarare som ett land på god väg mot diktatur.
Sedan kuppförsöket för drygt två år sedan har omkring 160 000 personer gripits i Turkiet, enligt FN. Lika många statsanställda har fått sparken. De flesta som gripits har tillhört Gülen-rörelsen, som Erdogan påstår ligger bakom kuppförsöket, men även kurdiska politiker, människorättsaktivister och vänsteraktivister har fängslats.
En av de gripna är Andrew Brunson, en amerikansk pastor och missionär som anklagas för att ha varit delaktig i kuppförsöket. De senaste dagarna har både Donald Trump och den amerikanske vicepresidenten Mike Pence hotat Turkiet med hårda sanktioner om inte Brunson friges.
Relationen mellan de båda Natomedlemmarna USA och Turkiet är i nuläget minst sagt kylig. Och för Nato borde det vara besvärande att en stat som Turkiet, där demokratin sakta men säkert monterats ned, är medlem.
Den turkiska islamistregimens förföljelse av politiska motståndare – verkliga såväl som inbillade – sträcker sig långt utanför landets gränser.
Våren 2017 avslöjade Ekot hur Turkiet kartlägger misstänkta regimkritiker bosatta i Sverige, bland annat med hjälp av imamer vid turkiska moskéer här. Människor stämplas som förrädare och hotas. Samma sak sker runt om i Europa.
”Vi ska in i deras råtthåla. Låt mig vara klar och tydlig. Från och med nu är inget land, inget område i världen är säkert för FETÖ och dess aktivister", förklarade Erdogan hösten 2016. Förkortningen FETÖ ska utläsas Fetullah Gülens terroristorganisation.
Det är denne Erdogan som EU gjort till unionens grindvakt, det är hans regim EU betalar tiotals miljarder kronor för att hålla tillbaka strömmen av asylsökande till EU.
Sannolikt är detta faktum en del av förklaringen till varför europeiska stats- och regeringschefer låter Erdogans många förlöpningar passera och varför kritiken mot hans allt mer totalitära metoder är så pass dämpad.
Förra året hetsade Erdogan om att "fascismen löper fritt på Europas gator". Efter att lokala tyska myndigheter hindrat Erdogans partikamrater i AKP från att bedriva valkampanj bland exilturkar i Tyskland anklagade han förbundskansler Angela Merkel för "nazimetoder".
Det är omdömen som med tanke på vad som nu sker i Turkiet stämmer bättre in på Erdogans eget styre.
Gå till toppen