Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Nilsson: Henrik Nilsson: Socialismen blev Venezuelas fall.

Venezuelas president Nicolás Maduro.Bild: Ariana Cubillos
Mathyllorna står tomma och inflationen förväntas nå 1 miljon procent i slutet av året. Venezuelas president Nicolás Maduros vanstyre har fört landet mot avgrunden.
När Hugo Chávez vann valet 1998 applåderades han internationellt som socialismens räddare. Men som så många gånger förut slutade det i maktfullkomlighet och tyranni.
Sedan Nicolás Maduro tog över presidentposten år 2013 har saker blivit värre. Efter att oljepriserna sjunkit kunde inte längre de enorma sociala programmen för landets invånare finansieras och den oljerika nationen blev desperat.
Men krisen i Venezuela är inte bara en konsekvens av fallande oljepriser. Många år av socialistisk politik har förstört landets institutioner och de har få eller inga svar på den kris som nu har uppstått.
Korruptionen är skyhög, oppositionens företrädare fängslas regelbundet och pressfriheten är i princip obefintlig. Staten styr ekonomin med järnhand och utländska investerare har avfärdats och lämnat landet.
Det är få saker som lockar med Venezuela idag.
Applåderna har tystnat och omvärlden ser med förskräckelse på hur Maduro och hans regering dag för dag förvärrar situationen. De som förr hyllade socialistregimen i Venezuela borde ha läst sina historieböcker. För mycket av det goda blir sällan bra.
Gå till toppen