Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Varför får vi ingen information om att hållplatsen dras in?

Hållplatsen på Gullandersgatan på Stattena i Helsingborg har snart gjort sitt. Insändarskribenten är missnöjd med Skånetrafikens agerande.Bild: Lennart Kolmodin
Jag är en van och något luttrad kollektivtrafiksresenär som nyligen fick reda på att busshållplatsen jag dagligen stiger av på, ska dras in. Detta utan någon föregående information från Skånetrafiken, och den blev för inte särskilt längesedan dessutom renoverad med ny avstigningsplattform.
Jag blev därför något konfunderad när jag en dag för tre veckor sedan sökte efter hållplatsen i Skånetrafikens app och upptäckte att den tagits bort ur deras system, trots att jag åkt med bussen dagen innan och då kunnat stiga av på hållplatsen Gullandersgatan på Stattena.
Nyfiken och rådvill kontaktade jag Skånetrafikens kundtjänst, som inte kunde svara på vad som låg bakom förändringen. En vecka senare, när jag åter var i kontakt med kundtjänst, fick jag beskedet att hållplatsen inte längre skulle ingå i linje 6 efter att den nya tidtabellen börjar gälla från 19 augusti i år. Jag efterfrågade anledningen, men ingen på kundtjänst kunde finna eller förstå denna.
Jag påbörjade ett mindre detektivarbete och kunde till slut lotsa mig fram till en person inom Skånetrafiken med kommunikationsansvar för busstrafiken. Enligt denna kommer bussresorna med linje 6, riktning Mariastaden, gå mycket fortare och bli mycket mer bekväma nu när bussen inte längre ska stanna på Gullandersgatan.
Tidigare hette hållplatsen Stattena vårdcentral, men efter att vårdcentralen lades ner, anser Skånetrafiken att hållplatsens funktion gått upp i rök. Som kommunikatören skrev: ”Skånetrafiken upplever att färre stiger på/av” på denna hållplats.
Jag har bott på Stattena flera år, både före och efter vårdcentralens flytt och hopslagning till vårdcentral Landborgen på Tågaborg. På mina dagliga resor från Knutpunkten till hållplats Gullandersgatan har jag mycket sällan sett patienter eller besökare till vårdcentralen. Istället har det varit äldre boende i närområdet som inte kan gå för långt med sina rollatorer när de handlat, barnfamiljer med barnvagnar, resenärer med bagage och vi vanliga dödliga som bara uppskattar närheten till en busshållplats som gör att vi inte hänvisas till att använda bil.
För egen del, som kvinna, känner jag också en trygghet i att kunna gå av på en hållplats nära mitt hem – särskilt på kvällar när jag arbetat sent och inte vill röra mig längre sträckor ute ensam.
Inom Skånetrafiken verkar man pinsamt ointresserad av att ta reda på reella förhållanden först, och fatta beslut sedan. Ingen kundundersökning, varken muntlig eller i enkätform, har gjorts för att fråga resenärerna om nyttjandet av hållplats Gullandersgatan. Ingen information har gått ut till oss som bor i området kring hållplatsen. Det räcker att Skånetrafiken ”upplever” att något förhåller sig på ett visst sätt, sen är det full fart framåt – oavsett konsekvenserna.
Jag förstår att man från Skånetrafikens håll betackar sig från direkt kontakt med oss resenärer, eftersom det enbart kommer resultera i protester och ifrågasättande. Det är så besvärligt att jobba när resenärerna lägger sig. Vad vill de egentligen? Kan de inte bara vara tysta, snälla och stiga av i långt-bort-i-stan när Skånetrafikens bestämt att detta är bäst? Va?
Läs mer: Förändringar sker för att få bästa möjliga trafik för pengarna
Skånetrafiken är inte heller intresserad av att vara kundvänlig, tillmötesgående och främja det dagliga resandet. Man påstår saker som att bussresan blir ”bekvämare” och ”snabbare” för det stora flertalet, när bussen gör färre stopp. Hur invecklat och tidskrävande kan det vara för en buss att stanna på en hållplats som den ändå passerar och dessutom har en helt ny avstigningsplattform? Detta övergår mitt förstånd. Och på vilket sätt är det mer bekvämt att gå av på andra hållplatser än den man faktiskt har ett behov av att stiga av på?
Ingen på Skånetrafiken har kunnat ge mig svar på varför man nyligen renoverat hållplats Gullandersgatan, enbart för att sedan lägga ner den. Ingen i beslutsposition vill heller diskutera detta ämne, trots att jag efterfrågat kontaktuppgifter. Lagt kort ligger, och hållplatsen läggs ner 19 augusti.
Jag skulle gärna vilja erhålla svar från den/de som tagit detta beslut, gärna med någon form av begriplig förklaring som inte är baserad på abstrakta upplevelser. Jag är också intresserad av att få veta varför ni väljer att inte informera oss resenärer om att en hållplats ska dras in. Det ska man väl inte behöva ta reda på själv, eller än värre, upptäcka när nya tidtabellen ges ut?
Cornelia Kellner
Gå till toppen