Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Artisterna tar hästvägen till hovkonserterna

Nu klapprar det snart i asfalten i trakterna av bland annat Söderåsen. Hovturnén är på ingång.
Det ryktas att Wille Crafoord, Hanna Hedlund, Martin Stenmarck och de andra kommer att vara Robin Hood-inspirerade.

Wille Crafoord, Hanna Hedlund och Martin Stenmarck. Eller varför inte Prins John, Lady Marion och Robin Hood?Bild: Robert Eldrim
Gruppen turnerar i trakterna av Söderåsen och gör en avstickare till Flyinge kungsgård denna onsdag för en utomhuskonsert. Konserternas tema kommer ur Martin Stenmarcks Hood-fixering i barndomen.
– Att det blev det här artistgänget i år beror på att Hanna och jag skrev låtar till hennes kommande platta. Så tyckte hon att jag skulle se hennes makes, Martins, föreställning "Syskonkärlek", som var otroligt fin, berättar Wille Crafoord, mannen bakom Hovturnén.
I "Syskonkärlek" berättar Stenmarck om hur han brukade försvinna in i Robin Hoods värld för att få en paus från en tuff barndom.
– Där föddes hela grunden till årets Hovturnéföreställning, säger Wille Crafoord.
Han uppmanar nu också publiken att hänga med i Robin Hood-temat och gärna klä ut sig. Så länge folk inte blir dressyra, förstås.
– Jag ömmar för Prins John, säger Wille Crafoord. I sagornas värld har de onda ofta mycket bredare register än hjältarna som brukar vara ganska platta och endimensionella. De onda är lättare att känna igen sig i, med sina lager av verkligt mänskliga egenskaper.
Hovturnémodellen fyller tio år i sommar. Det speciella med den är att turnébussen är utbytt mot en flock hästar, artisterna rider mellan spelställena. Och även de som inte behärskar ridkonsten får lägga manken till.
– Att folk har ridvana på förhand är ganska oviktigt. Det är faktiskt en fröjd när det kommer artister som aldrig suttit på en häst, man får möjlighet att visa hur okomplicerat ridning är. Och även de helt ovana klarar av det.
En särskild poäng med ridmodellen är att de medverkande ska få naturupplevelser och upptäcka en vacker bit av Skåne, påpekar reseledaren.
Musiken då? Jo, en annan förutsättning som Wille Crafoord ställt upp är att alla medverkande gör allting ihop. Hedlund, Stenmarck och han själv kompletteras på turnén av musikerna Niklas Lind, Olle Linder och Nils Berg.
Tre musiker direkt från Sherwoodskogen: Nils Berg, Niklas Lind och Olle Linder.Bild: Robert Eldrim
– Vi sex ska tillsammans vara hela bandet. Och det visar sig att folk kan mycket mycket mer än vad man annars får reda på, säger han.
Sålunda kommer Hanna Hedlund att dra fram en trombon och Martin Stenmarck lär få ta sig an orgel, bas, gitarr och till och med trummor.
– Om man rör sig utanför sin bekvämlighetszon kan det hända mycket, konstaterar Wille Crafoord glatt.
I låtvalet brukar finnas ganska starka hästkopplingar.
– Vi har genom åren petat in låtar som "Horse with no name" med America och Beatles "Dig a pony". "Gamle Svarten" har också varit där och trampat.
Så vem vet, det skulle ju kunna bli något av Skritti Politti eller Traveling Wilburys också när artisterna gal opp. Kanske till och med gamla "Hästa man-ana"?
Hovturnén
Är: en sommarturné kring trakterna av Söderåsen i Skåne, med avstickare. Firar tioårsjubileum i år.
Initiativtagare: Wille Crafoord, som har skånska rötter.
Medverkande i år: Hanna Hedlund, Martin Stenmarck, Nils Berg, Niklas Lind, Olle Linder och Wille Crafoord.
Resterande konserter: 30 juli Tomarps kungsgård, Kvidinge, 31 juli Skäralids restaurang, Söderåsens nationalpark, 1 augusti Flyinge kungsgård, 2-3 augusti Krapperups slott.
Gå till toppen