Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsarbrev: "Så katastrofala skogsbränder kan bara släckas genom internationellt samarbete.”

Benny Haugshöj:
Huvudledaren (24/7) med rubriken ”Regeringen har litat på att andra ska rädda Sverige" är speciellt kritisk mot regeringens insats för att släcka skogsbränderna. Men det är missvisande, rubriken borde ha varit ”Regeringar har litat på att andra ska rädda Sverige”.
För det första visar det att ledarens reella avsikt – som oberoende liberal – är att säga, att det är den nuvarande rödgröna regeringen som har felat – och inte en borgerlig regering som 2014, då det senast var stora skogsbränder. Då hördes inget om att det var alliansregeringens fel.
För det andra handlar det om skogsbränder som är så stora att det i stort sett är omöjligt att ha beredskap, som kan klara dessa. Om det hade varit möjligt, kan man fråga oppositionen, dåvarande alliansregeringen, varför den inte säkrade beredskap så de nuvarande skogsbränderna kunde klaras.
För det tredje är dessa skogsbränder så katastrofala, att de bara kan släckas genom internationellt samarbete. Här har EU-kommissionen föreslagit en gemensam EU-lösning, men inget av riksdagspartierna tycker denna är en bra idé.
För det fjärde måste riksdagen – enstämmigt – säkra beredskap som klarar inte bara de nuvarande skogsbränderna utan också framtida.
Per Fornander:
Anna-Lena Hogerud (S) anser (Aktuella frågor 26/7) att ambulanssjukvården i sydvästra Skåne fungerar bra. Att ett valår påstå något annat vore riskabelt. Grundproblemet kvarstår dock. Ett antal ambulanser försvinner dagligen ur driften för att de inte går att bemanna. Ambulansen kommer inom avtalad tiden vid livshotande fall, men de som väntar i timmar på golvet med bruten höft är svårare att prata om.
Ansvariga är medvetna om situationen, men hänvisar tvångsmässigt till rekryteringsproblem och nationell brist på sjuksköterskor. Det är bekvämt, men ger ett okunnigt intryck. Andra landsting lyckas betydligt bättre med såväl resurstillgång som insatstider.
Att gnälla på privata entreprenörer som misslyckades gick bra. Driftsformen är lika ointressant som det ideologiska tjafset. Det är däremot inte följande frågor: Vem granskar huvudmannen när det gäller patientsäkerhet i ambulanssjukvården? Vem förklarar för Region Skåne att det faktiskt ska finnas ett visst antal ambulanser hela dygnet? Hur ska en större händelse hanteras om två eller tre ambulanser saknas?
Bo Karlberg:
Ett ensidigt säkerhetsberoende av USA – den transatlantiska länken – har länge oroat. Idag överträffar verkligheten de mest pessimistiska farhågorna.
Trump åker till Europa och visar sitt förakt för dess nationella ledare, som nöjer sig med att inställsamt nicka som om de erkänner det befogade i Trumps utspel. Trump passar på att tydligt och offentligt definiera USA:s ”fiender”: Kina, Ryssland och merparten av Europa, nämligen EU. I Helsingfors sammanfattar Trump hela repertoaren av sin kritiska hållning till USA:s allierade, när han fullständigt går Putins vägar – samtidigt som han skyller sitt eget hemland för att relationerna med Ryssland är så usla.
Uselheten ligger i Trumps egen person som hittills både tycks ha skrämt Republikanerna till tystnad och lett till västvärldens ganska passiva oro. Men garanterat så festar man i Kreml.
Kan Trumps agerande under de senaste månaderna möjligen leda till ett uppvaknande i västvärlden – inte minst i Sverige där den transatlantiska länken beskrivs som heligt självklar för Sveriges säkerhet? Hur bör västvärlden förhålla sig till den verklighet som den amerikanska regimen är i full gång med att skapa?
Gå till toppen