Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nana Eshelman Håkansson: En minnessten för de som gasades ihjäl

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

TAUBA KATZENSTEIN

överlevande från Förintelsen

”Oh, herregud, hon glömde stoppa ner sina huvudvärkstabletter”, utbrister Tauba Katzensteins mor när de ser mormodern föras bort. De befinner sig i ett judiskt ghetto i polska Łódź och inser inte att mormor kommer att tas till en plats där hon aldrig mer kommer att ha huvudvärk – hon gasades ihjäl i en lastbil.
Tauba Katzensteins mor dödades i Auschwitz, systern i Treblinka. Själv överlevde Tauba Katzenstein ghettot, slavarbete i en vapenfabrik, Auschwitz och Ravensbrück för att strax innan krigsslutet komma till Sverige med vita bussarna.
Där väntade pressen som ville att hon skulle le på bild. Men Tauba Katzenstein kunde inte känna lycka över att ha överlevt.
Livet kom med tiden tillbaka och hon fann kärleken i en annan förintelseöverlevare. Det har blivit barn och barnbarn och som 93-åring bor hon nu på Judiska hemmet i Stockholm och lever enligt de judiska traditioner som nazisterna försökte ta ifrån henne.
Men det är inte därför hon väljer att berätta sin livshistoria. Nej, Tauba Katzenstein vill berätta om sin mor och mormor. Sommarprogrammet är deras minnessten, beviset på att de en gång fanns.
”När jag är borta är de kvar”, avslutar hon med bräcklig röst.
Och jag gråter.
Gå till toppen