Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag känner inte längre oro för att åldras

Bild: Sven-Erik Svensson
Med viss bävan har jag besökt akutmottagningen i Helsingborg. Jag var tvungen till det, inte bara en gång, utan tre. Som så många andra har jag läst och hört väldigt mycket negativt om akuten. Skulle jag mötas av kaos och irriterad och slutkörd personal?
Nej, jag upplevde en lugn stämning och snabbt omhändertagande av trevlig personal. Eftersom jag arbetat i vården i drygt fyrtio år har jag ju en viss erfarenhet av sjukvård. Den lugna stämning jag upplevde betyder mycket, min stressnivå gick ner. Alla i personalen visste exakt vad de skulle göra, mer välorganiserad vård har jag sällan sett.
Visst blev väntan lång vid ett tillfälle, åtta timmar. Det berodde på att ett par larm kommit vilket jag förstår fullt ut. Fick ett par goda smörgåsar och en kopp kaffe när det kurrade i magen.
Jag tvivlar inte på att personalen har dåliga arbetsvillkor och lön, tyvärr är det så. Men personalen är verkligen proffsig som kan hålla problemen och stressen borta när de arbetar. Som patient kände jag bara ett lugn.
Hemvården är en annan verksamhet jag fått erfarenhet av senaste året. Efter en allvarlig olycka behövde jag mycket hjälp under några månader. Dagen jag kom hem liggande på bår glömmer jag aldrig. På plats i mitt hem fanns sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Alla hjälpmedel fanns på plats inom en timme inklusive vårdsäng och trygghetslarm. Jag trodde knappt mina ögon.
Sedan följde en tid av besök tre-fyra gånger om dagen. Det var ett antal olika personer som kom, alla lika trevliga och proffsiga. Jag kände mig fullständigt trygg.
Vill skriva detta för att ge en annan bild än den alltför vanliga negativa som vi möts av. Jag har tidigare känt oro för att åldras men det gör jag definitivt inte längre. Vård och omsorg i Sverige är fantastiskt bra.
K Nilsson
Gå till toppen