Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tung S-politiker avgår efter polisanmälan om sexuellt ofredande

Christer Hansson, ordförande för Socialdemokraterna i Ängelholm, lämnar sina politiska uppdrag efter att ha blivit polisanmäld för sexuellt ofredande. Hans namn stryks från partiets vallistor.

Christer Hansson, Socialdemokraterna i Ängelholm.Bild: EMIL LANGVAD
Mitt i valrörelsen har styrelsen för Ängelholms Arbetarekommun fattat beslutet att avpolletera sin ordförande och stryka hans namn på alla vallistor.
Anledningen är polisanmälan om sexuellt ofredande mot en sommaranställd på hans arbetsplats. Anmälaren, en 16-årig flicka på sitt första jobb, har uppgett hur hon vid upprepade tillfällen har blivit vidrörd av sin arbetsledare Christer Hansson och även fått frågor som hon uppfattat som närgångna och med sexuella anspelningar.
– Jag tog väldigt illa vid mig och kände både obehag och rädsla, säger hon till HD/NST.
Även arbetsgivaren har gjort en polisanmälan. Christer Hansson har därefter sagt upp sig från sin tjänst.
– Vi har noll tolerans mot trakasserier av alla slag. Vi bedömer att det är en rimlig åtgärd att polisen får utreda vad som hänt, säger företagets vd.
Den tidigare S-ordföranden är oförstående till vad som ligger bakom polisanmälan.
– Jag har ingen aning. Jag lämnar mina uppdrag i väntan på polisutredningen. Jag vill inte ligga partiet till last inför det kommande valet, säger han till HD/NST.
Christer Hansson har varit tongivande politiker i Ängelholm med tunga poster i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och som sammankallande i styrgruppen för utveckling av den politiska organisationen.
Inför valet är han högt rankad som nummer tre på Socialdemokraternas lista inför kommunalvalet. Hans namn kommer nu att tas bort från partiets vallistor.
– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger kommunstyrelsen ordförande Lars Nyander (S), som nu tar över ordförandeskapet för partiet lokalt.
Han har inte själv sett polisanmälan, utan fick informationen den 29 juni, samma dag som den gjordes. Det var Christer Hansson själv som berättade det, men uppgav då endast ofredande som rubricering av brottsmisstanke.
– Jag vet inte vad som kan ha hänt. Men om man figurerar i en polisanmälan om ofredande är det allvarligt och vi måste agera. Det är en fråga om förtroende, säger Lars Nyander.
Redan dagen därpå sammankallades Arbetarekommunens styrelse och beslöt att Christer Hansson inte längre skulle vara aktiv ordförande.
Hur påverkar det Socialdemokraterna inför valet?
– Det är olyckligt för partiet oavsett när något sådant inträffar. Men det är klart sämre nu inför valrörelsen, säger Lars Nyander.
Gå till toppen