Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fortsatt eldningsförbud tvingar Hx-festivalen till ändringar

Cirkusartister och krögare – flera aktörer på Hx-festivalen påverkas av den fortsatta värmen och eldningsförbudet.

Ännu råder det totalt eldningsförbud och det påverkar Hx-festivalen, som drar igång på fredag. Med anledning av förhöjda risker för brand har arrangörerna tvingats göra en del ändringar och sätta in åtgärder.
Arkivbild. Inga fakrirer på årets Hx-festival – cirkusartister tvingas tänka om.Bild: Niklas Gustavsson
Bland annat är tidigare planerade uppträdanden med eldkonstnärer inställda.
– Det är en extern aktör, Varietésällskapet Karneval, som istället kommer att sätta in andra föreställningar kopplat till sitt cirkustema, säger Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx.
Redimat, Gastro, Skip Kitchen & Bar, Charles Dickens Bar & Scen och Via95 flyttar ut till krögarområdet på Gröningen under festivalen.Bild: Tom Wall
Matsugna festivalbesökare kommer inte heller kunna köpa några kolgrillade hamburgare eller majskolvar.
– Det är några restauranger, som flyttar ut till Hx-festivalens krögarområde, som tidigare planerat att grilla. Nu får de istället använda sig av stekbord eller ugn. Men det kommer fortfarande att vara precis lika mycket mat som det var tänkt från början, säger Nathalie Jarnhäll.
– Gasol kommer dock fortfarande att användas i de klassiska knallevagnarna, vilket är okej enligt länsstyrelsen. Samtidigt för vi en dialog med räddningstjänsten som får en karta på var gasolköken finns, precis som vanligt. Alla krögarområden och Gröningen har utrustats med extra brandsläckare, fortsätter hon.
Utöver eldningsförbudet, hur påverkas ni av värmen?
– Om det fortsätter att vara så varmt gäller det att besökare dricker mycket vatten. Vi kommer ha flera vattenposter utsatta där man kan fylla på sina flaskor. När det gäller brandrisken tror jag på det mänskliga sunda förnuftet och att besökare inte fimpar cigaretter i buskar eller på gräsmattor, säger Nathalie Jarnhäll.
Gå till toppen